НОВИНИ

ЕК договори още 4 млн. ваксини за следващите две седмици

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:25, 10.03.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Здраве
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Европейската комисия договори допълнителни четири милиона ваксини за държавите от ЕС за следващите две седмици.

Целта е ускоряване на ваксинирането, особено на местата, където се разпространяват вариантите на COVID-19, каза Урсула фон дер Лайен пред журналисти в Брюксел.

Държавите ще могат на пропорционален принцип да закупят допълнителни количества освен досега договорените.

Фон дер Лайен каза, че има рязко увеличаването на броя на заразените и хоспитализираните през последните седмици във всички страни, въпреки че броят на смъртните случаи намалява. Тя коментира, че Брюксел е особено обезпокоен от новите огнища, в които се разпространяват по-заразните нови варианти на COVID-19.

"В тази ситуация Европейската комисия договори допълнителни 4 милиона дози за държавите-членки от ваксината на Байонтек и Пфайзер, които ще бъдат доставени още през март. Това са количества, които са допълнение към досега договорените доставки. Ваксината на Байонтек и Пфайзер е доказала, че е ефикасна и срещу новите варианти", каза Фон дер Лайен.

Допълнителните четири милиона дози ще бъдат предоставени за закупуване от държавите членки, пропорционално на тяхното население. Увеличаването на доставките още март е възможно зарази разширяването на производствения капацитет на Байонтек-Пфайзер в Европа.

Фон дер Лайен припомни, че е имало 100 кандидати за развитието и производството на ваксини в ЕС, но Брюксел е избрал най-добрите.

"Ако не бяхме договорили заедно ваксините, не искам да си представя каква щеше да бъде ситуацията днес, когато четири-пет големи държави щяха да имат ваксини, а малките нямаше да имат достъп до никакви видове ваксини. Силата на ЕС в преговорите помогна много", каза Фон дер Лайен.

Тя коментира, че появата на нови огнища е накарала някои държави да приемат строги мерки и да въведат отново гранични проверки.

Според нея допълнителните ваксини могат да спомогнат и за гарантирането или възстановяването на свободното движение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова продължава след обрат в Анталия
Гергана Топалова продължава след обрат в Анталия
Проучване: Расте желанието на българите да се ваксинират
Проучване: Расте желанието на българите да се ваксинират