НОВИНИ

ВСС ще изпрати още информация за българските кандидати за европрокурори

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:49, 10.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши да изпрати цялата допълнителна информация, която е поискана от Лаура Кьовеши за избраните от страната ни европейски делегирани прокурори. Европейският главен прокурор поиска допълнителни данни за 7 от кандидатите, само за 3-ма няма възражения.

Днес стана ясно, че още в началото на годината българският прокурор в Европейската прокуратура е изпратила писмо до окръжните прокурори, в което се казва, че за делегирани прокурори могат да кандидатстват действащи съдии, прокурори и следователи.

Главният прокурор информира колегите си от Прокурорската колегия, че процедурата още не е приключила и размяната на информация с Европейската прокуратура е конфиденциална. По тази причина не може да се огласяват както детайли от писмото, с което Лаура Кьовеши е поискала допълнителна информация, така и подробности от отговора, който колегията ще изпрати.

Европейската прокуратура одобри трима от 10-те български кандидати за европрокурори

"Кандидатите трябва да бъдат назначени от колегията на Европейската прокуратура. Тоест крайното решение принадлежи на Колегията на Европейската прокуратура", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Той допълни, че Прокурорската колегия трябва да отговори и да предостави цялата допълнителна информация, която Кьовеши е поискала. Според него в отговора се съдържа и голямо количество лична информация за седем от кандидатите, включително подробности за всички дела, по които са работили. Това е още една причина да се запази конфиденциалност на този етап.

Главният прокурор отбеляза още, че трябва да се спазят и правилата, които е приел Колегиума на Европейската прокуратура през ноември миналата година за предложения за европейски делегирани прокурори.

"Прокурорската колегия дължи отговор и дължи отговор не толкова заради самата прокурорска колегия, не толкова заради съдебната власт, ВСС или прокуратурата. Ние дължим отговор заради професионалната биография и достойнство на цялото съсловие на прокурорите и следователите", подчерта главният прокурор Иван Гешев.

Стана ясно, че освен допълнителна информация за кариерното развитие и конкретната работа на част от кандидатите, Кьовеши е поискала и да се представи точно какъв е статутът на магистратите у нас и какви са разликите между отделните магистратски длъжности. В Европейската прокуратура вече е изпратен пълен стенографски запис на английски език от изслушването на кандидатите. Ще бъде изпратен и пълен запис на днешната дискусия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФБР разпространи ново видео с човека, заподозрян, че е заложил взривни устройства във Вашингтон
ФБР разпространи ново видео с човека, заподозрян, че е заложил взривни устройства във Вашингтон
Дарън Флечър стана директор в Манчестър Юнайтед
Дарън Флечър стана директор в Манчестър Юнайтед