НОВИНИ

Европейската прокуратура одобри трима от 10-те български кандидати за европрокурори

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:09, 03.03.2021
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

От Европейската прокуратура са поискали допълнителна информация за 7 от избраните европейски делегирани прокурори. "По света и у нас" научи, че кореспонденцията между Прокурорската колегия на ВСС и офиса на Лаура Кьовеши продължава.

От Европейската прокуратура са разделили предложените от България кандидати на три групи - едната е на тези, които до момента са работили като следователи. От офиса на Кьовеши са поискали допълнителна информация за тяхната квалификация и опит. В европейските правни системи няма длъжност следовател.

Втората група, за която се иска допълнителна информация са за прокурори, които до момента са работили на по-ниски нива - като районна прокуратура.

Третата група предложени кандидати, за които са поискани още данни са тези, които до момента са били съдии - като за тях се пита дали са гледали дела за икономически престъпления и дали са добре подготвени за такива специфични разследвания.

За трима от кандидатите Вероника Трифонова, Божидара Димова и Венцислав Фердинандов не е поискана допълнителна информация и те получават одобрение до момента.

Според източници на "По света и у нас" Прокурорската колегия на ВСС ще обсъди последното писмо от Европейската прокуратура на следващото си заседание другата седмица. Възможно е в България да работят и по-малко от десет прокурори. Според регламента трябва да бъдат най-малко двама.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йерусалимският патриарх благослови България
Йерусалимският патриарх благослови България
Скопие: При всички преброявания е имало код за българска етническа принадлежност
Скопие: При всички преброявания е имало код за българска етническа принадлежност