НОВИНИ

Тържествена церемония пред паметника на Незнайния воин в София

Николай Минков
от Николай Минков
12:24, 03.03.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Церемония по издигане на националното знаме се състоя на паметника на Незнайния воин в София. Много хора се стекоха, за да поднесат цветя и да засвидетелстват уважението си към героите, загинали за свободата на България.

Точно в 11.00 ч. с военен ритуал започна церемонията по издигане на националния флаг. На нея освен граждани присъстваха общественици и политици, сред които вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, вицепремиерът Марияна Николова, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Илияна Йотова, вицепрезидент: Няма как да бъдем свободни, ако не притежаваме вътрешната свобода. И никой не може да ни забрани да бъдем свободни, и никой не може да забрани свободата на словото. Днес трябва да запомним и още нещо от заветите за тези 143 години. Пред нашата държава и пред българския народ винаги е имало много предизвикателства. И днес имаме такова, не сме решили кризата. Не сме решили нито здравна, нито икономическата кризи. Но и от нея ще излезем излезем обединени и силни.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: На този ден нека всички, които се занимават с политическа дейност, се замислят с това, което правят обединяват ли нацията или я противопоставят, обединяват ли българския народ, или го разделят на враждуващи лагери. Ако правилно си отговорим на този въпрос може би ще разберем, че политиката, партиите те не са самоцел, те не са някакъв идеал. Те са едно средство да се управлява държавата, но не в името на личното его, на властта или партийната идеология, а в името на България и онези 7-8 милиона българи в България и онези българи, които днес живеят извън България било като икономически емигранти, било и като останали в някои съседни държави като част от българската нация.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Призивът ми е да изходим от обединението, защото имаме нужда от обединение, имаме нужда от патриотизъм, обединителен патриотизъм, но не и национализъм. Нека тези 143 години като лента да ни минат през съзнанието и да дадем една оценка на състоянието, в което се намираме. Преломен е моментът имаме важни решения да взимаме за страната, но това зависи от всеки български гражданин.

Кулминацията на тържествата е довечера в 19.00 ч., когато ще се проведе тържествена заря-проверка. БНТ ще излъчи зарята на живо: гледайте ТУК или в новинарския сайт BNTNEWS.BG

Цялата церемония по издигането на националния флаг гледайте ТУК:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шествие на рокери в Бургас по случай Трети март
Шествие на рокери в Бургас по случай Трети март
Хора от всички краища на България се събраха на връх Шипка
Хора от всички краища на България се събраха на връх Шипка