НОВИНИ

Каракачанов: Каквото и да правят политиците, има дати, символи, каузи, които ни обединяват

bnt avatar logo
от БНТ
11:04, 03.03.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов присъства на церемонията по издигане на трибагреника пред паметника на Незнайния воин в София.

Според него за съжаление България в момента не е по-обединена.

"Всички тези политически ежби, противопоставяне, на този ден поне е хубаво всички политици и хора, които се занимават с обществена дейност, да си зададат въпроса какво е Трети март. Това не е само една проста дата, на която турският султан и руският император са подписали един мирен договор и се е появила българската държава. Трети март в Сан Стефано преди 143 години 90% от българските земи се оказват в една държава, тоест, идеалът на българските възрожденци, на революционерите, на Левски, на Ботев, на Раковски, е осъществен. За съжаление, за кратко. Но точно заради това за кратко, заради това временно явление Санстефанска България, 3 март става един идеал, идеалът за обединението на българите в едно отечество, в една държава", заяви Каракачанов.

По думите му, в името на този идеал България е осъществила своето Съединение през 1885 година, победила е в Сръбско-българската война, води още няколко войни - Балканската, Междусъюзническата, Първата световна все в името на това да осъществи идеала от Трети март - всички българи свободни в една държава. Но за съжаление, това сега се забравя.

"Нека всички, които се занимават с политическа дейност, да се замислят с това, което правят - обединяват ли нацията, или я противопоставят, обединяват ли българския народ или го разделят на враждуващи лагери. Политиката, партиите не са самоцел. Те не са някакъв идеал, а средство да се управлява държавата, но не в името на личното его и на властта и на партийната идеология, а в името на България", каза още министърът на отбраната.

Той честити празника на всички българи в страната и извън нея. Защото "каквото и да правят политиците, има дати, има символи, има каузи, които ни обединяват".

Българската армия, по думите му, е по-добре подготвена и се готви за своето основно задължение - формулирано ясно по Конституция - защита на териториалната цялост и суверенитета на Република България.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боркините ни заминават за Италия с мисълта за златните медали
Боркините ни заминават за Италия с мисълта за златните медали
Гълъбинов изпусна дузпа, Ювентус разгроми Специя
Гълъбинов изпусна дузпа, Ювентус разгроми Специя