НОВИНИ

На връх Шипка политици и граждани отдадоха почит на героите

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:06, 03.03.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

На днешната дата през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, който слага край на Руско-турската освободителна война и връща България на политическата карта на Европа.

В цялата страна днес се отбелязва годишнината от Освобождението. По традиция, символ на днешния ден е връх Шипка, където през целия ден се стичат българи, които искат да се поклонят пред Паметника на свободата.

Заради пандемията тържествената церемония на връх Шипка беше отменена от Община Габрово. Днес обаче там бяха и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и президентът Румен Радев, които отдадоха почит на загиналите за свободата на България.

Румен Радев заяви, че властта се е опитала да постави под карантина националната ни памет с отмяната на тържествата, но българите имат святи чувства, затова отново са тук.

Румен Радев на Шипка: Властта се опита да постави под карантина националната ни памет

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че според нея Шипка привлича посетители всяка година, защото това е желание за преоткриване на националната ни идентичност, желание да се почувстваме истински българи на този ден. И посъветва всички, които няма да отидат на Шипка днес, да го направят в някой друг ден от годината.

Караянчева: Нека днес всеки да дойде и да подиша въздуха на Шипка, да почувства свободата

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хора от всички краища на България се събраха на връх Шипка
Хора от всички краища на България се събраха на връх Шипка
Тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството
Тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството