НОВИНИ

Истории от Шипка

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
07:30, 03.03.2021
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Картини и истории от националния ни празник - 3 март.

Госпожа Миланова повече от три десетилетия работи в парк-музей Шипка-Бузлуджа. Вижда всеки ден хората, които идват независимо от това какво е времето.

Шипка освен в географски връх се е превърнал в символ на българското достойнство, българската чест, а през последните десетилетия - на българската памет, защото ежедневно независимо от времето, независимо от условията, идват стотици българи на всякаква възраст, разказа тя.

"Всички пристъпват с вълнение, защото знаят, че Шипка е израз на нашето самосъзнание, достойнство. Тук опълченците са показали своята храброст, доказали са на света, че българите сме достойни за нашето освобождение".

Миланова цитира думите на Симеон Радев, който казва за българските опълченци: "Ако не бяха те, ние щяхме да приемаме руснаците като благодетели. С участието на българското опълчение във войната, казва още той, ние се превърнахме в техни сподвижници и още: свобода, спусната отгоре, не е свобода. За да бъде истинска тя, ние трябва да се издигнем до нея.

Шипка е наистина символът на българската свобода, онова, което ни казва, че свободата е нещо, което трябва да се отстоява всеки ден.

Вижте още във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е настроението на връх Шипка
Какво е настроението на връх Шипка
Тексас премахва носенето на маски и отваря магазините
Тексас премахва носенето на маски и отваря магазините