НОВИНИ

143 години от Освобождението на България

bnt avatar logo
от БНТ
07:06, 03.03.2021
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
Слушай новината

България отбелязва националния си празник. С тържества в цялата страна честваме 143 години от Освобождението. Заради пандемията официалните тържества на връх Шипка бяха отменени. Въпреки това хиляди хора се очаква да се изкачат до знаковия паметник днес.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на Шипка.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също ще участва в отбелязването на Националния празник на България 3 март в Габрово и на връх Шипка.

В София пред паметника на Незнайния войн ще се състои церемония по издигане националното знаме. По традиция кулминацията на тържествата е на площад "Народно събрание" с тържествена заря-проверка.

С тържествена заря-проверка в Бяла, Русенско, вече отбелязаха 143-ата годишнина от Освобождението на България и 144-ата годишнина от освобождението на града. Той е един от първите, в който победоносно влизат руските войски през лятото на 1877 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия удължава мерките до католическия Великден
Италия удължава мерките до католическия Великден
2403 нови случая на коронавирус за денонощие у нас
2403 нови случая на коронавирус за денонощие у нас