НОВИНИ

Бяла чества 143-ата годишнина от Освобождението на България

bnt avatar logo
от БНТ
21:47, 02.03.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

С тържествена заря-проверка тази вечер в Бяла, Русенско, отбелязаха 143-ата годишнина от Освобождението на България и 144-ата годишнина от освобождението на града. Той е един от първите, в който победоносно влизат руските войски през лятото на 1877 година.

На кръстопътя на руските и на османските войски, в района на град Бяла се водят боеве с ключово значение за изхода на войната. От тук в продължение на 3 седмици самият руски император Александър II командва военните действия.

Оттука преминават пътищата от Разград, Търговище, Попово към Плевен. Войната се решава при Плевен и тука е мястото, където евентуално турските сили биха желали да минат, за да могат да отидат на помощ на Осман паша", каза Иво Жейнов директор на Историческия музей в Бяла.

С поднасяне на венци и цветя и проверка на почетния караул на роти от Националния военен университет "Васил Левски" от Велико Търново Бяла отдаде почит на хилядите знайни и незнайни войници и опълченци, дали живота си за Родината.

Въпреки пандемията на площада се събраха стотици хора.

"Дойдохме да почетем хората, които са дали живота си за нашата свобода", сподели Красимир Бошев.

"Това е 3-ти март, национален празник, празник на цяла България и на нашия град, който е дал също доста жертви", споделя Пеньо Ботев.

Репортаж на Даниела Василева, Владимир Савчев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Референдум": 49,3% смятат, че голямата битка ще се води между новите и традиционните партии
"Референдум": 49,3% смятат, че голямата битка ще се води между новите и традиционните партии
Саркози е готов да се жалва в Страсбург
Саркози е готов да се жалва в Страсбург