НОВИНИ

Кои знакови медици станаха водачи на листи

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:30, 02.03.2021
Чете се за: 04:30 мин.
Политика
Слушай новината

COVID кризата накара много партийни централи да поканят за предстоящите избори лекари за водачи на листи. В надпреварата за депутатски места се включиха някои от знаковите медици, свързани с пандемията.

ГЕРБ издигна като водач на 2 листи настоящия здравен министър Костадин Ангелов. Издигна и професор Григор Горчев, почетен ректор на плевенския медицински университет. Демократична България заложи на пулмолога Александър Симидчиев за София-област. АБВ разчита на доцент Атанас Мангъров.

Лекарската инвазия в политиката е нормална смятат издигнатите за водачи на листи медици, никой от които не е партиен член.

Сегашният здравен министър влиза в новото предизвикателство, с мотив, че така ще продължи започнатото. Според Костадин Ангелов кризата с коронавируса е показала, че от действията и решенията на лекарите тепърва ще зависи развитието на много отрасли в страната.

Костадин Ангелов заяви: Това е едно ново предизвикателство. Коронакризата ни показа, че лекарите са значими, необходими и важни и здравеопазването е част от националната сигурност а страните на практика. Медицината винаги ще остане в кръвта ми. А по отношение на политиката начина, по който имам сега, имам поглед върху цялата система. Това ми помага да взимам решения, от които зависи живота и здравето на много повече хора.

Как политическите играчи влизат в надпреварата за 45-ото Народно събрание

Професор Григор Горчев познава почти всички здравни системи и иска нова и модерна, която да не се променя рязко. Смята, че с опита си може да е полезен, защото пациентът не се интересува от партии, а от това какво си свършил.

"Мога да помогна нещо в момента на нацията, защото все пак това, което става с тази пандемия, това става веднъж на сто години. Никой не е очаквал това, което е в момента. Това преобърна по един малък начин моята представа за бъдещето", каза проф. Григор Горчев.

Пулмологът Александър Симидчиев казва, че избрал пътя на политиката, защото през последната година се е опитал да промени пандемичния процес. Убедил се, че лекарят може да променя нещата пациент по пациент, но политиката дава възможност да се влияе глобално.

"Говорих много. Част от нещата се случиха, но много бавно и в незначителна степен бяха достатъчно устойчиви. Желанието ми е да помогна управлението на здравната система да е малко по-стабилно", каза Симидчиев.

Как ще гласуваме по време на пандемия: Правила и мерки за безопасност

Атанас Мангъров влиза в партийна листа, предизвикан от това, че не се чува чуждо мнение. Затова е с нагласа, ако влезе в парламента да бъде лекарска опозиция на сегашната здравна политика. Първо ще работи за разделянето на заплащането на лекарския труд от заплащането на лечението.

"Виждате, че в резултат на това неадекватно заплащане се получава това, че някои клинични специалност си оголват от хора. Всеки иска да стане онколог или кардиолог, докато епидемиолози, инфекционисти, педиатри няма", каза доц. Атанас Мангъров.

Потърсихме и имунолога Андрей Чорбанов, който е водач на листа в "Има такъв народ". Засега отказва коментар за номинацията си.

Лекарите избрали да опитат пътя на политиката споделят, че не знаят дали ще им хареса това поприще. Казват, че винаги ще си останат лекари. Твърдо решени са да търсят най-доброто решение за здравето на хората, този път, ако избирателите решат - от парламентарната трибуна.

Важните дати до деня на парламентарните избори

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Димитров: През последните две години най-малко бетон е изливан по Черноморието
Емил Димитров: През последните две години най-малко бетон е изливан по Черноморието
"Порталът" скоро по БНТ: Новият сериал очаквайте през пролетта
"Порталът" скоро по БНТ: Новият сериал очаквайте през пролетта