НОВИНИ

ЕС и САЩ наложиха санкции на руски представители заради Навални

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:58, 02.03.2021
Чете се за: 08:57 мин.
По света
Слушай новината

Съветът на ЕС наложи днес санкции на четирима висши руски представители заради ареста и присъдата на Алексей Навални, както и заради репресиите срещу демонстртите и протестиращите в Русия. Това са първите санкции, които ЕС налага по новия санкционен режим за нарушаване на правата на човека, известен като европейския закон Магнитски.

Санкционираните са ръководителят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин, генералният прокурор Игор Краснов, директорът на Националната гвардия ген. Виктор Золотов и директорът на Федералната служба за изтърпяване на наказанията Александър Калашников.

На четиримата се забранява да влизат на територията на ЕС и се замразяват финансовите им авоари в Евросъюза.

Външните министри се договориха за налагането на нови санкции срещу Русия на срещата си в Брюксел на 22 януари. Още тогава имената на четиримата се обсъждаха.

В изслушване в Европейския парламент миналата година самият Навални поиска от ЕС да наложи санкции срещу руските олигарски, които подкрепят и финансират управлението на Путин. Върховният представител по въпросите на сигурността и външните работи Жозеп Борел коментира в тази връзка, че ЕС не може да налага санкции срещу хора, "само защото не ги харесва".

Според него трябва да има доказателства за нарушения на човешките права.

КОИ СА САНКЦИОНИРАНИТЕ?

1. Aлександър Петрович КАЛАШНИКОВ

Длъжност: Директор на руската Федерална служба за изпълнение на

наказанията

Aлександър Калашников е директор на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) от 8 октомври 2019 г. На тази длъжност той осъществява надзор върху всички дейности на ФСИН. В качеството си на директор на ФСИН той носи отговорност за тежки нарушения на правата на човека в Русия, включително произволни арести и задържания.

В случая с Алексей Навални, докато Навални се възстановява в Германия (септември 2020 г. – януари 2021 г.) след отравянето му с токсично нервнопаралитично вещество от групата „Новичок", на 28 декември 2020 г. ФСИН изисква той да се яви незабавно пред пробационния служител, като в противен случай ще бъде лишен от свобода за нарушаване на наложена му условна присъда за измама.

Въпросната присъда е била обявена за произволна и несправедлива от Европейския съд по правата на човека през 2018 г. На 17 януари 2021 г. по заповед на Александър Калашников служители на ФСИН задържат Алексей Навални след пристигането му на летището в Москва.

Арестът на Алексей Навални се основава на решение на Химкинския градски съд, постановено по искане на ФСИН. Още в края на декември 2020 г. ФСИН е поискала от съда да замени условната присъда на Алексей Навални с ефективно лишаване от свобода. На 17 февруари 2021 г. Европейският съд по правата на човека разпорежда на правителството на Руската федерация да освободи Aлексей Навални


2. Александър Иванович БАСТРИКИН

Длъжност: Председател на Следствения комитет на Руската федерация

Александър Бастрикин е председател на Следствения комитет на Руската федерация (наричан по-нататък „Комитетът") от януари 2011 г. (и като изпълняващ длъжността председател от октомври до декември 2010г.).

На тази длъжност той осъществява надзор върху всички дейности на Комитета. Официално Комитетът се председателства от президента на Русия.

В качеството си на председател на Комитета Александър Бастрикин носи отговорност за тежки нарушения на правата на човека в Русия, включително произволни арести и задържания.

Александър Бастрикин носи отговорност за широко разпространените и системни репресивни кампании на Комитета срещу руската опозиция, целящи проследяване и разследване на нейни членове. На 29 декември 2020 г.

Комитетът започва разследване на опозиционния лидер Алексей Навални, като последният е обвинен в измама в големи размери. Алексей Навални, заедно с други лица, публикува статии за притежаваното от Бастрикин чешко дружество за недвижими имоти LAW Bohemia през първото десетилетие на 21-ви век.

3. Игор Викторович КРАСНОВ

Длъжност: Главен прокурор на Руската федерация

Игор Краснов е главен прокурор на Руската федерация от 22 януари 2020 г. и е бившият заместник-председател на Следствения комитет на Руската федерация). В качеството си на главен прокурор той осъществява надзор върху прокуратурите в Руската федерация, върху специалните прокуратури и военната прокуратура.

В това си качество той носи отговорност за тежки нарушения на правата на човека, включително произволни задържания на протестиращи, и за широкоразпространено и системно ограничаване на свободата на мирни събрания и на сдружаване, както и на свободата на мнение и на изразяване.

Преди протестите на 23 януари 2021 г. главната прокуратура е предупредила, че на участниците ще бъде търсена отговорност. Освен това главната прокуратура е изискала от Федералната служба за надзор в сферата на комуникациите, информационните технологии и масовите комуникации (Роскомнадзор) да ограничи достъпа до опозиционни уебсайтове и профили в социалните мрежи, съдържащи информация за планирани събирания на поддръжниците на Алексей Навални.

На29 януари 2021 г. главната прокуратура отново е поискала Роскомнадзор да ограничи достъпа до опозиционни уебсайтове и до профили в социалните мрежи, този път преди протестите в подкрепа на Навални на 30 и 31 януари 2021 г. Били са изпратени предупреждения до интернет дружества (Facebook, TikTok, Twitter, Google, Mail.ru Group).

Главната прокуратура е обявила също така, че срещу участниците в демонстрациите ще бъдат образувани наказателни производства.

Главната прокуратура е подкрепила искането на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) за преобразуване на условната присъда, наложена на Алексей Навални по дело за измама, в ефективно изтърпяване на наказание лишаване от свобода. Въпреки че през 2018 г.

Европейският съд по правата на човека е приел, че присъдата на Алексей Навални по това дело е произволна и несправедлива, последният е арестуван при пристигането си на летището в Москва на 17 януари 2021.

4. Виктор Василиевич Золотов

Длъжност: Директор на Федералната служба на войските на националната гвардия на Руската федерация (Росгвардия).

Виктор Золотов е директор на Федералната служба на войските на националната гвардия на Руската федерация (Росгвардия) от 5 април 2016 г. и съответно е главнокомандващ на войските на националната гвардия на Руската федерация, както и командващ на ОМОН – мобилен отряд с особено предназначение, който е част от Росгвардия.

На тази длъжност той осъществява надзор върху всички дейности на войските на Росгвардия и ОМОН. В качеството си на директор на Росгвардия той носи отговорност за тежки нарушения на правата на човека в Русия, включително произволни арести и задържания и системни и широкоразпространени нарушения на свободата на мирни събрания и на сдружаване, изразяващи се по-специално в насилствено потушаване на протести и демонстрации.

Росгвардия е използвана за потушаване на демонстрациите в подкрепа на Навални на 23 януари 2021 г., като се съобщава, че много служещи от ОМОН и националната гвардия са използвали жестокост и насилие срещу протестиращите.

Десетки журналисти са станали обект на агресия от страна на силите за сигурност, включително кореспондентът на „Медуза" Кристина Сафронова, която е била удряна от офицер от ОМОН, и журналистът от „Новая газета" Елизавета Кирпанова, получила кървящи рани по главата от удари с палка. Силите за сигурност са задържали произволно над 300 непълнолетни лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде са най-интересните сблъсъци по места на вота
Къде са най-интересните сблъсъци по места на вота
Фейсбук започва и у нас програма за проверка на фактите
Фейсбук започва и у нас програма за проверка на фактите