НОВИНИ

Опашки за ваксини и днес - дозите не достигнаха

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:55, 02.03.2021
Чете се за: 03:50 мин.
Още
Слушай новината

Трети ден от отварянето на зелените коридори. И в двата имунизационни пункта в столицата ваксините свършиха и засега не е ясно кога ще работят отново. В "Пирогов" започна ваксинацията на членове на избирателните комисии, в четвъртък и петък това ще се случи и във Военномедицинска академия. Три часа след отварянето на пункта в болница "Свети Иван Рилски", ваксини нямаше.

Моника Николова от МБАЛ "Св. Иван Рилски" заяви: "Нали разбрахте, че ваксините приключиха за днес, просто няма смисъл да чакате. Изброихме ваксините, които остават и те ще стигнат ето дотук".

Това покачи напрежението.

"4 пъти идвам ту тук, ту на Военната, ту на "Пирогов", ту на Втора градска. Не знам къде, не знам що и нищо. За пенсионерите няма ред", каза 84-годишният Дарин Пешков.

80-годишният Никола Босев опита да внесе ред.

Елена Николова сподели: "Писна ми, вчера водих един 87-годишен възрастен човек, вчера го водих във Военна болница и се свършиха ваксините. Сега не мога да го доведа на тази опашка да стои. Лошо са го направили".

В "Пирогов" днес имаше ваксини само за членове на избирателните комисии.

Проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов", обясни: "Направени са списъци, които се дават от РЗИ на големите болници. Идеята е до 10 март всички, които желаят, от избирателните комисии да бъдат ваксинирани с първа доза "Пфайзер", защото до 21-ви ще бъде поставена втората доза и до 4-ти ще имат двете ваксини".

Повече ваксини за сметка на имунизационните пунктове. За това настояват от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Едва 10 дози с ваксината получи днес от здравната инспекция д-р Захаринка Вълканова от село Крумово. В списъка ѝ са 250 пациенти.

Д-р Захаринка Вълканова, личен лекар, заяви: "Оказва се, че ваксинацията предимно се раздаде на имунизационните центрове, което няма лошо, но ние направихме списъци и редно беше първо да ваксинираме рисковите групи, а в имунизационните центрове за съжаление посещават предимно млади хора".

"Зелените коридори" в страната ще възобновят дейността си след нова доставка на ваксини.

Адвокат Шаркова: Има риск ваксинационните паспорти да са новата форма на дискриминация

Ще бъдат ли ограничени правата на неваксинираните след въвеждането на имунизационни паспорти - това се питат много от хората. Според адвокат Мария Шаркова това не би довело до дискриминация, защото за всички останали ще бъдат валидни същите правила както досега.

Мария Шаркова - адвокат по медицинско право, каза: "Към момента всички се подчиняват на тези правила и на тези ограничения, разликата ще бъде, че ваксинираните и преболедувалите няма да представят PCR и няма да бъдат поставяни под карантина и, разбира се, всеки неваксиниран може да прецени дали да се подчинява на общите правила или да влезе в тези изключения".

Освен това според нея без промяна в законодателството, работодател не може да изисква от служителите си да се ваксинират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция препоръча ваксината "Астра Зенека" и за пациенти на 65-74 години
Франция препоръча ваксината "Астра Зенека" и за пациенти на 65-74 години
Новият вратар на Лудогорец се сравни с Тер Щеген (ВИДЕО)
Новият вратар на Лудогорец се сравни с Тер Щеген (ВИДЕО)