НОВИНИ

Адвокат Шаркова: Има риск ваксинационните паспорти да са новата форма на дискриминация

bnt avatar logo
от БНТ
08:54, 02.03.2021
14106
Чете се за: 02:05 мин.
Общество
Слушай новината

Европа е на път да въведе "имунизационни паспорти". Част от държавите не крият намеренията си ваксинираните да имат улеснен достъп до територията им.

В "Денят започва" експертът в областта на медицинското право адвокат Мария Шаркова каза, че съществува риск ваксинационните паспорти да се превърнат в нова форма на дискриминация, ако с тях се въведат забрани или строги ограничения за пътуване или достъп до различни обществени места за неваксинираните.

"От една страна, все още няма достатъчно ваксини за всички желаещи, а от друга - има такива, които не могат да си поставят ваксини заради противопоказания. Сред тях към този момент попадат и децата до 18-годишна възраст", обясни адвокат Шаркова.

По думите ѝ целта на ЕК е да се облекчат условията за пътуване на ваксинираните и преболедувалите, които не представляват опасност за общественото здраве, а не да се въвеждат допълнителни рестрикции за неваксинираните.

"И нещо много важно - ваксинираните, които са предпазени от тежко преболедуване и има данни, че не представляват опасност за другите или този риск е изключително малък, би било дискриминация спрямо тях да бъдат карантинирани или да представят PCR тест при преминаване на граница", подчерта адвокат Шаркова.

Шаркова каза още, че работодателите в България нямат право да изискват служителите им да си поставят ваксини, защото трудовият договор не може да бъде променян едностранно. Ако се прецени, за някои длъжности да се въведе такова изискване - то би трябвало да се промени законодателството.

Вижте във видеото какво още коментира експертът в областта на медицинското право.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искрен Пецов: В новата ми песен се пее за любовта към родината
Искрен Пецов: В новата ми песен се пее за любовта към родината
Захариева: Светът говори за българския модел за управление на кризата
Захариева: Светът говори за българския модел за управление на кризата