Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Алерголог: Ваксината срещу COVID-19 не отключва алергия в дългосрочен план

от БНТ
07:57, 02.03.2021
Чете се за: 01:40 мин.
Здраве
Слушай новината

"Алергиите в някаква степен имат значение, но вече има ясно утвърдени препоръки на Световната здравна организация и Центъра за контрол и превенция на заболяванията на кои пациенти трябва да обърнем внимание и при кои това няма особено значение", каза в "Денят започва" д-р Борислава Крушева от Българското дружество по алергология.

Алергиите се оказаха предизвикателство за диагностицирането на COVID-19 през есента поради сходните симптоми, но лекарите бързо започнаха да отличават двете състояния. Сега пък много хора се притесняват, че ако се ваксинират това може да обостри алергичните им състояния.

По думите на д-р Борислава Крушева вниманието трябва да е повишено при пациентите с тежки алергични системни реакции, с анафилактични реакции при инжекционни медикаменти, както и при такива, които са имали реакции при предишни ваксини, или имат алергия към полителенгликол и полисорбат - помощните съставки във ваксините.

Като подготовка за имунизация д-р Крушева препоръча приемането на антихистаминови препарати, въпреки че е възможно това да забави една по-тежка алергична реакция на ваксината.

Според нея не е възможно имунизацията срещу COVID-19 да отключи “алергия в дългосрочен план”.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Опашки от желаещи да се ваксинират пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски"
Опашки от желаещи да се ваксинират пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски"
Общопрактикуващите лекари настояват за ново разпределение на ваксините
Общопрактикуващите лекари настояват за ново разпределение на ваксините