Общопрактикуващите лекари настояват за ново разпределение на ваксините

от БНТ
07:43, 02.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
Регионални
Слушай новината

От Сдружението на общопрактикуващите лекари настояват Министерството на здравеопазването да разпределя повече ваксини за практиките им. Джипитата са недоволни, че има огромен брой желаещи да се имунизират пациенти, а няма ваксини за тях.

Според личните лекари повечето ваксини в практиките трябва да са за сметка на имунизационните пунктове. В момента в пловдивско при записани средно по 250 желаещи пациенти за ваксина, личните лекари получават едва по 1 флакон с 10 дози.

От ранни зори в кабинета на д-р Вълканова в Крумово идват пациенти, които са се записали за ваксини.

"Идвам да питам дали има ваксини. Жената ми казва: „Просто чакаме, когато дойдат ще ви се обадим", разказа Гергана Христозова.

Днес д-р Вълканова за първи път ще разполага с ваксини. При нея са се записали 250 души, но тя ще получи само 10 дози и е притеснена как да избере едни пациенти пред други.

"Оказва се, че ваксинацията предимно се раздаде на имунизационните центрове, което няма лошо, но ние направихме списъци и редно беше първо да ваксинираме рисковите групи, а в имунизационните центрове за съжаление посещават предимно млади хора. В София от 900 джипита 200 джипита са получили ваксина", каза личният лекар д-р Захаринка Вълканова.

За възрастните хора от селото е немислимо да пътуват до града и да чакат пред разкритите за имунизация пунктове.

"То непрекъснато това се говори, ето тая сутрин чакат хората, от 5 часа се редят на опашки, което смятам, че не е редно така трябва да набавят ваксините и който се е записал да не чака часове и да се върне, на другия ден пак", каза жителят на село Крумово Елена Божинова.

От РЗИ-Пловдив обявиха, че още миналата седмица са разпределили 320 дози ваксини за лични лекари, а са уведомили другите джипита кога могат да вземат определените за тях количества. Приоритет са били общините, в които не е била доставяна нито една доза и реваксинацията на получите първа доза.

"Знам, че е неудобство да получават по един, по 2 флакона при положение, че имат 200 човека или 100 човека, които искат ваксина, но количествата са действително ограничени на този етап и ще ги получават поетапно и по малко", каза д-р Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив.

Още днес Сдружението на общопрактикуващите лекари обаче ще изпрати писмо до здравното министерство, с което ще настоява по-голям процент от наличните ваксини да се разпределя за личните лекари.

Автор: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Алерголог: Ваксината срещу COVID-19 не отключва алергия в дългосрочен план
Алерголог: Ваксината срещу COVID-19 не отключва алергия в дългосрочен план
В Благоевград чакат повече от четвърт век да бъде асфалтирана улица
В Благоевград чакат повече от четвърт век да бъде асфалтирана улица