Туроператори от Русе подкрепят протеста на "Бъдеще за туризма"

от БНТ
06:26, 02.03.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Бизнес
Слушай новината

Туроператорски агенции от Русе подкрепят протеста на браншовото обединение "Бъдеще за туризма", който е насрочен за 2 март пред Министерския съвет. Те смятат, че мерките за спасяването на сектора са недостатъчни и неефективни и настояват да бъде учреден Гаранционен фонд. В същото време се готвят и за рестарта на дейността си.

Венелина Рачева е управител на туристическа агенция с 24-годишна дейност, но както всички в бранша, почти година не работи заради пандемията. Наложило се да освободи четирима служители.

"Всички помощи, които бяха насочени към нас, или идват с голямо закъснение, или са крайно недостатъчни. Не сме ползвали програмата 60 на 40, защото тя не е достатъчно ликвидна и когато не работиш, трябва да дадеш 40%. От къде", казва Венелина Рачева.

Агенцията е член на Обединението "Бъдеще за туризма" и подкрепя предстоящия протест, чието основно искане е учредяване на Гаранционен фонд с 69 млн. лв. за последващо финансиране.

"Ние настояваме да бъдем чути, защото средствата по програмата 4% от оборотите ни за 2019 г. трябва час по-скоро да бъдат изплатени към нас, за да стигнат парите до потребителите, чиито пътувания са отложени по време на пандемията", каза Венелина Рачева.

От 1 март се разрешават организираните пътувания в страната, а месец по-късно - и в чужбина. Агенциите обаче очакват труден рестарт на дейността си.

"Потребителите са все още стресирани, друга част не желаят да си правят PCR тестове", каза Венелина Рачева.

Работещите в туристическия сектор ще бъдат ваксинирани приоритетно. Диана Гостева приема клиентите на агенцията и е склонна да се имунизира.

"Предполагам, че ще се ваксинирам, да. Хората се успокояват по този начин", каза Диана Гостева.

В Русе голяма част от работещите в туристическия бранш вече имат поставена първа доза ваксина срещу COVID-19.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Земеделци от Добруджа измамени от фирма прекупвач на зърно
Земеделци от Добруджа измамени от фирма прекупвач на зърно
За първи път фестивалът в Санремо ще се проведе без публика
За първи път фестивалът в Санремо ще се проведе без публика