НОВИНИ

Слънчево, но ветровито утре

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 01.03.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Чувствително по-студено време днес, в сравнение с необичайно високите температури от изминалата седмица и вече стойности, близки до типичните за това време от годината. Сутринта в много райони минималните температури бяха отрицателни, а максималните са в широки граници - от едва 4°- 5° в Североизточна България, където преваля и слаб сняг, до 15° в Сандански.

С температури под нулата ще бъде и утре сутринта. Очакванията са за минимални стойности в повечето райони между минус 2° и 3°. В източната половина от страната ще духа до умерен северен вятър, докато на запад ще е почти тихо.

До сутринта на места все още ще има слаби превалявания, но през деня облачността в по-голямата част от страната бързо ще намалее до предимно слънчево време. По-значителна ще се задържи в Източна България, където вятърът ще остане от север. В Западна България ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат близки до обичайните за началото на март - м/у 8 и 13.

Много ветровито ще бъде в планините. Ще духа умерен, временно силен вятър с посока от север. В сутрешните часове облачността ще е значителна, на места в Централна Стара планина все още ще превалява слаб сняг, но бързо ще спре.

Остава голяма опасността от лавини извън обработените ски писти в курортите, където и утре ще бъде сравнително студено. Максималните температури ще са от минус 5° на Алеко до около 1° в Банско.

В югоизточните райони на Балканите през по-голямата част на деня ще бъде облачно, в Гърция с валежи от дъжд. В северозападната половина от полуострова ще преобладава слънчево време.

Обширен антициклон е причина за сълнчевото време в по-голямата част от Европа. Повече облаци, на места и валежи, ще има по Западното Средиземноморие, както и на Пиренейския полуостров, където се очакват и гръмотевици. Ще превалява и в много райони от Източна Европа, предимно слаб сняг.

У нас, в празничната сряда, 3 март, температурите ще се повишат, по-съществено максималните. Ще бъде слънчево, с повече облаци все още в североизточните и планинските райони. Предимно слънчево и още по-топло ще бъде в четвъртък и петък, през първия ден на места със сутрешни мъгли. В събота се очакват валежи и ново застудяване, при което отново ще има и райони със сняг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева връчи награди на най-добрите чуждестранни студенти у нас
Екатерина Захариева връчи награди на най-добрите чуждестранни студенти у нас
Протести в София и други градове срещу застрояването по Черноморието
Протести в София и други градове срещу застрояването по Черноморието