НОВИНИ

След частичните избори: 7 кмета на първи тур, балотаж в 5 населени места

bnt avatar logo
от БНТ
19:42, 01.03.2021
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Седем населени места имат избран кмет на първия тур. В останалите пет ще се проведе балотаж следващата седмица.

От избраните кметове трима са от ГЕРБ, по един от "БСП за България", ДПС и "Републиканци за България", както и един издигнат от Инициативен комитет.

Битката за Мъглиж беше една от най-оспорваните. Там избраха своя градоначалник на първия тур - това е Душо Гавазов от ГЕРБ, който е лекар по образование - предпочитаната професия за политическа кариера в тази година.

Това, че не бях местен за община Мъглиж се оказа, че съм свестен и достатъчно известен, за да продължа да управлявам общината, каза д-р Душо Гавазов.

Изборът му създаде политическо напрежение. С една и съща версия за контролиран вот на хора с оранжеви противоепимидечни маски обвинения си размениха ГЕРБ и Мая Манолова.

Полицията извършва проверка на случая. Има съмнение, че хора с оранжеви маски след като гласували вчера, пускали маските си в найлонова торба в двора на училището.

Лидерът на "Изправи се.Бг" чрез медиите попита вътрешния министър:

Има ли задържан мъж и кога ще приключи въпросната проверка, свързана с контролирания вот. тази нова иновативна схема на контролиране на гласове, създадена от ГЕРБ, която ние наричаме "Мъглижгейт", каза Мая Манолова.

Областният координатор на ГЕРБ в Стара Загора Пламен Йорданов обвини Мая Манолова, че тя е поръчала оранжевите маски в Мъглиж и освен това не е част от коалицията, която подкрепя класиралия се на второ място Златко Острешев.

Един от основните претенденти Златко Острешев и г-жа Мая Манолова, която постоянно се разхождаше до него и поръчваше оранжеви маски за изборния ден, всъщност се оказа, че официално не е регистрирана в коалицията, която подкрепя този кандидат, каза Пламен Йорданов, областен координатор на ГЕРБ.

Мая Манолова смята, че местните избори в Мъглиж са манипулирани

В своя позиция БСП разкритикува изнесените в медийни репортажи данни за купуване на гласове. Председателят на ОИК в Мъглиж Зорница Светославова заяви за "По света и у нас", че не са получавали сигнали за нарушения с оранжеви маски нито вчера, нито днес.

В сутрешния блок на БНТ вътрешният министър обобщи, че в 12-те населени места, където се проведоха частични избори, са получили общо седем сигнала за нарушаване на изборния процес и те са предадени на регионалните прокуратури.

Ние създадохме, заедно със съответните СИК и РИК-ове добър ред, взехме мерки за противоепидемични здравни мероприятия и минаха като една малка репетиция преди изборите на 4 април. Вчерашната ни работа показа, че ние имаме капацитет и организация да се справим с тази задача, коментира Христо Терзийски.

Релзултатите от вчерашния вот показват, че кметове на ГЕРБ избраха още в селата Слънчево и Пудрия, в Калейца новият кмет е от БСП, в Поточарка от ДПС, в Николаево от "Републиканци за България", в Мъглен е издигнат от Инициативен комитет. На балотаж ще премерят сили кандидатите на ГЕРБ и ДПС в община Баните. Балотаж ще има и в още четири села.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ако Обзор се обособи в отделна община, в нея ще бъдат включени и 6 села
Ако Обзор се обособи в отделна община, в нея ще бъдат включени и 6 села
Дани Каназирева отговори на критиките защо е оглавила кризисния щаб в Пловдив
Дани Каназирева отговори на критиките защо е оглавила кризисния щаб в Пловдив