НОВИНИ

Туроператори: Кризата ще се реши, ако получим ангажимент от страна на администрацията

bnt avatar logo
от БНТ
08:23, 02.03.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Бизнес
Слушай новината

Туроператорите трябва да започнат да връщат предплатени суми, нереализирани по организирани почивки. Първите плащания на клиенти трябва да започнат на 13 март. България е една от малкото, ако не и единствената страна, която не създаде препоръчани от ЕК гаранционнен фонд, който да поеме тези плащания. По тази причина и фирмите от бранша излизат днес на протест и искат спешна среща с премиера Бойко Борисов.

Кризата може да бъде решена, стига да постигнем ясен политически ангажимент от страната на администрацията. Кризата може да бъде решена, но със създаване на сигурност”, каза в "Денят започва" Димитър Балтов от Националното обединение „Бъдеще за туризма“.

Балтов каза, че гаранционният фонд е едно начинание, за което се говори вече от 2017 г., но не се материализирало.

"Необходимостта от такъв фонд за хора, които са професионалисти и са част от този бранш, е очевидна. Тогава не беше постигнат консенсус за създаването на такъв фонд, като донякъде причините бяха посредата - както нямаше ясна заявка от управляващите по това време - тоест нямаше ясна концепция, която да бъде представена пред бранша и поради тази причина се стигна до осъществяването на тези застраховки "Туроператорска отговорност", които в момента съществуват, които към тогавашния момент вършиха работата си, но от 2017 до 2019 г. оборотите значително са нараснали, таванът на застраховката "Туроператорска отговорност" е 1,4 млн. лв., тоест това е таванът, до който гарантира застраховката, внесените от клиентите суми", каза Балтов.

Той обясни, че в момента на българския пазар има туроператори с доста по-големи обороти - с по 20 до 30 милиона и по 50 милиона.

Другият сериозен проблем с тази застраховка е, че тя няма да покрие раздаваните ваучери от туроператорите.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици и учители влизат в час облечени с народни носии в Горна Оряховица
Ученици и учители влизат в час облечени с народни носии в Горна Оряховица
Работодателите в Чехия тестват служителите си за COVID-19 всяка седмица
Работодателите в Чехия тестват служителите си за COVID-19 всяка седмица