НОВИНИ

Протест на туроператори - искат държавна подкрепа за бранша

bnt avatar logo
от БНТ
12:15, 02.03.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Над един час представители на туристическия бранш протестират с искане за държавна подкрепа за бранша.

Туроператорите трябва да започнат да връщат предплатени суми, нереализирани по организирани почивки. Първите плащания на клиенти трябва да започнат на 13 март.

България е една от малкото, ако не и единствената страна, която не създаде препоръчания от Европейската комисия гаранционен фонд, който да поеме тези плащания.

По тази причина и фирмите от бранша излязоха днес на протест и искат спешна среща с премиера Бойко Борисов. Казват, че не разполагат с тези суми, които вече са превели към други свои контрагенти.

Официална информация колко е сумата, която трябва да бъде върната на клиенти на туристическите компании, няма.

От сдружение "Бъдеще за туризма" цитираха данни от анкета на Министерството на туризма, според която около 130 милиона е сумата, която трябва да бъде върната, но дали тя е такава, окончателни данни към момента няма.

Според бранша създаването на Гаранционен фонд не е решение.

От Министерството на туризма вече обявиха, че започва изплащането на държавна помощ за бранша в размер на 51 милиона лева, като тя ще е приоритетно именно за такива хора, които не са реализирали пътуванията си.

От бранша настояват за окончателно решение, което да бъде оформено в официален документ, който да изпълни исканията им, като обявиха, че той може да бъде създаден от премиера Бойко Борисов и от Министерството на финансите.

Автор: Гергана Гайдарова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анди Мъри грабна първа победа в АТР за тази година
Анди Мъри грабна първа победа в АТР за тази година
Свършиха ваксините в МБАЛ "Св. Иван Рилски"
Свършиха ваксините в МБАЛ "Св. Иван Рилски"