НОВИНИ

Премиерът Борисов инспектира "Струма" и тунел "Железница"

bnt avatar logo
от БНТ
10:32, 02.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
Политика
Слушай новината

През септември ще бъде пуснато движението в двете посоки в новия тунел „Железница“ на АМ „Струма“, както и в целия участък от Благоевград до Симитли. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който провери строителните работи по най-дългия пътен тунел, изграждан досега у нас. Железница се строи по австрийски метод и е снабден с най-съвременните системи за сигурност.

Двете тръби на тунел „Железница“, които са с обща дължина от над 4 километра, вече са прокопани. Изграждането му започна през октомври 2019 година, на обекта се работи без прекъсване и към момента повече от половината от строителните дейности са изпълнени.

"Пожароизвестителни инсталации, аварийни паркинги вътре, вентилация, генератори, спре ли токът веднага включват лед осветление. По всички най-съвременни изисквания са направени", коментира премиерът Борисов.

"Противопожарни системи, тук от тази страна само този резервоар е над 240 кубика, хеликоптерна площадка не дай си боже за аварийни ситуации. Такова съоръжение наистина не е строено", допълни заместник регионалният министър Николай Нанков.

Премиерът подчерта, че магистрала "Струма" е от изключително значение за свързаността в целия регион по оста Юг-Север.

"От топлите пристанища на Гърция, през България, за Румъния и оттука направо да идват горе на Дунав мост-2. И затова е толкова важна и връзката ни Ботевград-Мездра-Видин, Монтана, Враца. Защото на практика Дунава и Солун ги свързваме по тоя начин", заяви Борисов.

Премиерът подчерта, че са предвидени и 4 млн. лв., с които да бъдат изпълнени всички екологични препоръки по трасето на АМ "Струма" през Кресненското дефиле.

"Правим абсолютно всички препоръки на Европейската комисия и на нашитее еколози за земноводни, влечуги, абсолютно всичко. И тогава от Симитли едната лента минава вляво и се качва горе в планината, правим я нея и веднага се връщаме на старото трасе където е. Уширяваме Кресна, изправяме завоите и действаме", заяви Борисов.

След инспекцията на тунел „Железница“ Борисов посети и новата пречиствателна станция за питейни води на Перник, за чието изграждане държавата помогна преди близо година. Той изтъкна, че ще бъде разгледана възможността по линия на Българския ВиК холдинг да се финансира и изграждането на допълнителни съоръжения и връзка със старата пречиствателна станция, за което ще са необходими около 2 млн. лв. за по-чиста вода.

През тази година ще стартира и големият воден проект в Перник, който се реализира с европейско финансиране за ремонт и изграждане на канализация в града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист надигра Левски Лукой в битката за върха
Рилски спортист надигра Левски Лукой в битката за върха
От ЦСКА са поискали Георге Хаджи за треньор след поражението от ЧФР Клуж в Лига Европа
От ЦСКА са поискали Георге Хаджи за треньор след поражението от ЧФР Клуж в Лига Европа