НОВИНИ

Руши се музеят на Панайот Волов в село Каранци

bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 02.03.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Регионални
Слушай новината

Музеят на Панайот Волов в село Каранци, община Полски Тръмбеш, е разграбен и тъне в разруха. Той е открит през 1984 г. в къщата, в която революционерът е пренощувал за последен път преди да се удави в река Янтра. Жителите на селото настояват сградата да бъде възстановена и отново да приема посетители.

В тази къща се е укривал Панайот Волов. След Априлското въстание оцелелите революционери се насочили към река Дунав с идеята да се спасят в Румъния. Така, преследвани, Волов, Георги Икономов и Стоян Ангелов пренощували в дома на дядо Първо, но на 26 май 1876 г. при опит да преплуват буйните води на Янтра, се удавили.

Век по-късно къщата се превръща в музей на Волов с етнографски кът, чиито експонати са били събрани от цялото село.

"Кой каквото имаше, и аз съм занесъл много работи старинни", казва Михаил Митев.

"Тук имаше оръжия от тогавашното време, пушки, револвери, ками", разказа Христо Ганев.

"Много посетители, толкова много, че дворът не можеше да ги побере, когато се откриваше музеят '84 година, беше на 1 май", каза Веселина Генова.

Така с носталгия и болка хората си спомнят някогашната патриотична гордост на селото.

Днес сградата е разрушена, а дворът - обрасъл с буйна растителност. И това, което времето е пощадило, вандалите не са. Къщата е ограбвана в продължение на 20 години. За щастие, ценните експонати са прибрани в Историческия музей в Полски Тръмбеш.

"Тук беше съхранена родовата памет на селото. Сега обаче е повече от трагедия. Мъчно им е на хората", каза кметският наместник на село Каранци Денка Георгиева.

"Недостатъчно силна охрана и отговорност от страна на хората, които са стопанисвали музея. Като стопанин тогава е било читалището и кметството. Таванът беше пълен с експонати, които не се побраха долу в двете соби, може би вандалите бяха по-силни от нас", каза Веселина Генова.

Жителите и кметството на Каранци настояват къщата да бъде ремонтирана и музеят възстановен.

"Имаме разговор с кмета на общината. Ще предприемем стъпки по възстановяването, може да не е за една година, то не е възможно да стане в рамките на една година. Надявам се и младите хора да помогнат", казва кметският наместник на село Каранци Денка Георгиева.

Денка Георгиева каза още, че се очаква експертна комисия да направи оглед на сградата, за да знаят колко ще струва ремонтът.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Имотни проблеми забавиха старта на ветроходната регата "3 март" във Варна
Имотни проблеми забавиха старта на ветроходната регата "3 март" във Варна
Искрен Пецов: В новата ми песен се пее за любовта към родината
Искрен Пецов: В новата ми песен се пее за любовта към родината