В Израел поставят проследяващи гривни на пристигащи от чужбина

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:32, 02.03.2021
Чете се за: 01:35 мин.
Близък изток
Слушай новината

В Израел започнаха да поставят проследяващи гривни на пристигащи от чужбина. Уредът е алтернатива на задължителната двуседмична карантина в хотели.

Престоят в тях е за сметка на правителството. С гривните пристигащите в Израел имат право на самоизолация вкъщи.

Проектът с проследяващите гривни е на здравното министерство в Израел. Ако се окаже успешен, от компанията производител са готови да произведат хиляди устройства.

"Процедурата за получаване на проследяваща гривна е много опростена. Вписват паспортните данни и данните от кредитната карта. Те са необходими като депозит за гривната, в случай, че не я върна", каза жена.

Властите увериха, че ще се събира единствено информация за местонахождението на хората, които носят проследяващи гривни.

Израел облекчава мерките срещу COVID-19, половината население е ваксинирано

Проектът обаче може да срещне съпротива. Вчера Върховният съд на Израел отново излезе с решение службата за сигурност "Шин Бет" да спре да използва технологии за проследяване на мобилни телефони в борбата с коронавируса.

Проследяването започна през март миналата година. През юни Върховният съд забрани тази дейност, но последва скок на заразените. Тогава парламентът одобри използването на проследяващи технологии за 3 седмици. Оттогава срокът постоянно се удължава.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лекари и фармацевти с призив: 8% от БВП да се заделят за здраве
Лекари и фармацевти с призив: 8% от БВП да се заделят за здраве
Графит на Банкси се появи върху стена на затвор в Англия
Графит на Банкси се появи върху стена на затвор в Англия