НОВИНИ

Първи концерт с публика в Израел след облекчаване на мерките

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:45, 25.02.2021
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Първи концерт на открито за ваксинирани след отпадането на редица ограничения се състоя в Израел. За да бъдат допуснати, присъстващите трябваше да покажат "зелен пропуск", който удостоверява, че имат поставена ваксина срещу COVID-19 или са с имунитет след преболедуване.

Концертът в Тел Авив може да бъде определен като прецедент в свят, копнеещ да се върне към нормалния живот. Събитието е едно от първите по програма за възобновяване на културния живот. Условието за присъствие е "зелен пропуск". Сертификатът е валидиран от правителството. Той гарантира, че притежателят му е получил и двете дози от ваксината повече от седмица преди събитието или че се е възстановил от COVID-19, което предполага, че има имунитет. "Зелените пропуски" са валидни шест месеца от момента на пълната ваксинация.

"Зелен пропуск" ще се изисква още за посещение на спортни зали, хотели, театри, ресторанти. Търговски центрове, библиотеки, музеи, кафенета и някои религиозни обекти са със свободен достъп.

Близо три милиона души или една трета от населението на Израел вече са получили две дози от ваксината на "Пфайзер". Проучване, базирано най-вече на масовата имунизация в страната, показва висока ефикасност на препарата. Подкрепено от тези резултати, израелското правителство постепенно отваря икономика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва застудяване, очакват ни дъжд и сняг през уикенда
Започва застудяване, очакват ни дъжд и сняг през уикенда
Туроператорите с призив за помощ от държавата
Туроператорите с призив за помощ от държавата