НОВИНИ

Иван Нейков: Пенсионерите не могат да бъдат ощетени от втория стълб

bnt avatar logo
от БНТ
19:41, 25.02.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Новите пенсионери не могат да бъдат ощетени, ще получат толкова, колкото са внесли. Има голяма разлика между пенсията в НОИ - първият стълб и във втория стълб. Разликата е, че в НОИ има права, а във втория стълб има пари - лични, внесени от човека. И каква пенсия ще получиш от втория стълб, зависи от това какви пари си внесъл там. Това заяви в предаването "Още от деня" бившият социален министър Иван Нейков.

Депутатите приеха промените в Кодекса за социално осигуряване, които касаят втората пенсия.

"За да влязат в сила реално, до 30 юни трябва да бъдат приети 14 подзаконови акта, които ще детайлизират тази уредба, която приеха депутатите. Ако са внесени по-малко от 900 лева във втория стълб, просто ще си получат тези малко внесени пари, но ако са правили добри вноски, те ще получат и пожизнена пенсия", обясни Иван Нейков.

По думите му размерът от втория стълб зависи от приноса.

"Парите за втора пенсия зависят само от самите нас, от това колко сме внесли. Огромен брой от хората, говори се за 70% от родените след 31-ви декември 1959 година, които се осигуряват във втория стълб, не знаят в кой пенсионен фонд са им парите. Не е нормално да не знам мои пари къде са", добави бившият социален министър.

Иван Нейков обясни, че парите в пенсионните фондове имат гаранция и не могат да паднат под внесените суми, дори ако фондът е бил лошо управляван, тъй като това е записано в закона.

Какво посъветва хората с минимална и максимална пенсия бившият социален министър Иван Нейков вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мелис Йонузова елиминира световната шампионка
Мелис Йонузова елиминира световната шампионка
Десислава Танева: Няма напрежение в ГЕРБ
Десислава Танева: Няма напрежение в ГЕРБ