Расте броят на хоспитализираните с усложнения след COVID-19 в Русе

от БНТ
17:55, 25.02.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Здраве
Слушай новината

Особено тревожна е статистиката за настанените в Университетската болница "Медика Русе". Голяма част от тях страдат от усложнения от различен характер, след като са преболедували COVID-19.

"В момента лежат пресни, нови случаи при нас, основното усложнение е пневмонията. Има такива, които хващаме с бърз антигенен тест на входа на болницата, при постъпването им по друг повод, има такива с инсулт или инфаркт, има и такива, които са безсимптомни и идват за оперативно лечение. Ако предходната седмица е имало по един-двама, които постъпват, в момента имаме над 4 души на ден, които постъпват в отделението за лечение. Стремим се максимално бързо да изписваме пациентите", заяви в предаването "България в 60 минути" доц. Дора Маринова, пулмолог и ръководител на COVID сектора към вътрешното отделение.

По думите ѝ средният престой за лечение е около 7 дни, но има и пациенти, които седят по 30 дни.

"Ако се налага друго лечение, правим PCR тест, за да прехвърлим болен в друго отделение, ако се налага продължаващо лечение. До 1 месец викаме всички пациенти след изписването, като има човек, който се обажда по телефоните и правим контролни прегледи. Случвало се е, след като изпишем пациент да дойде с усложнение, връщат се пациенти, неизпълнили рецептата, които не са си закупили лекарства", допълни Дора Маринова.

Тя добави, че COVID инфекцията подтиска имунната система.

"Могат да хванат някоя друга инфекция или да направят като усложнение инфаркт или инсулт. Заболяването започва постепенно и най-страшният период е след седмия ден. Десетият-четиринадесетият ден се развива дихателната недостатъчност - поява на задух, посиняване на устните, умора, възпаление на сърцето", каза още Дора Маринова.

Какви са препоръките за възстановяване след вируса вижте във видеото.

Автор: Ралица Маринова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Стотици обяви за набиране на персонал, в Пловдив най-търсени са готвачите
Стотици обяви за набиране на персонал, в Пловдив най-търсени са готвачите
Сигнал за пребит гражданин от български произход в Струмица
Сигнал за пребит гражданин от български произход в Струмица