НОВИНИ

Борисов предлага "зелен паспорт" за преболедували и ваксинирани, за да пътуват спокойно

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:24, 25.02.2021
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Страната ни може да получи едва 40% от очакваното до този момент количество ваксини на "Астра Зенека". Фирмата на този етап няма да достави договорените дози. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Оперативния щаб. Заради липсата на ваксини спират зелените коридори.

Като "неприятна изненада" здравният министър окачестви поредната забавена доставка на Оксфордската ваксина. Досега сме получили с над 300 000 дози по-малко от обещаното.

"На 15 февруари бяхме информирани, че до края на февруари предстои България да получи 2 доставки, съответно от 87 000 и 54 000 дози. Всъщност разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки", каза проф. Костадин Ангелов.

Спират „зелените коридори“ до пристигането на още ваксини

Вчера станало ясно, че на 1 март евентуално ще получим малко над 52 000 дози, вместо очакваните над 140 000. Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще постави проблема пред членовете на Европейския съвет.

"Когато трябваше да даваме милионите ги давахме точно по разписание на минутата. А сега, когато трябва най-големите компании да си спазват договорите се мотаят и по този начин постават под риск ваксинационите ни планове. Довечера ще го поставя това вече за пореден път, напомням, че преговорите се водеха и договорите се изготвяха изцяло и лично от ЕК. Правим всичко необходимо и се надявам и ЕК много по твърди и строго, и да ни се върнат парите за това, което сме инвестирали", каза Бойко Борисов.

Вчера стана ясно, че здравното министерство е изпратило остро писмо до "Астра Зенека".

"Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет. Той стои и чака. В рамките на два дни очаквахме ясни и точни отговори. Такива не получихме", каза Ангелов.

От "Астра Зенека" днес публикуваха позиция на сайта си. В нея казват, че въпреки неуморните им усилия, има трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес. Очакват да доставят следващата пратка ваксини два дни по-рано, а до средата на март ще има още две доставки.

"Астра Зенека": Очакваме да доставим в България следващото количество ваксини два дни по-рано

"Уважаеми представители на Астра Зенека, нито има нужда от вашата учтивост и вежливост, имаме нужда от ваксини. Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, на полето на медицината, на което ние воюваме има само черно и бяло. Хората са или здрави или са болни, или са живи или са умрели", каза Ангелов.

Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини, категоричен е министър Ангелов

Получаваме учтиво отказване и съобщение, че камионът ще тръгне два дни по-рано, а камионите, които не тръгнаха изобщо и не дойдоха.

Заради недостига на ваксини, временно зелените коридори спират. На места те преустановиха работа още вчера. Тази събота се очаква доставка от "Астра Зенека" и част от нея ще обезпечи работата на личните лекари.

"Поели сме ангажимент към общопрактикуващите лекари те да получат 50% от тази доставка", каза Ангелов.

Проведени са разговори с Германия и Франция за осигуряване на 1 милион дози от ваксината на "Пфайзер", които ще започнат да пристигат още през март. Увеличени са доставките от "Модерна" - през март се очакват 85 000 дози.

Премиерът Борисов предлага да се направи електронен паспорт за преболедувалите и ваксинираните европейски граждани, за да не им се налага да си правят PCR тестове при пътувания или да се поставят под карантина.

"Със Себастиан Курц, с гръцките и други колеги от Европейския съвет сме го съгласували, как ще го наречем - зелен паспорт, предложението, за да облекчим всички, които са ваксинирани и преболедували, и да живеят нормалния си живот", каза Борисов.

До края на март 435 респиратора ще бъдат предоставени по европейска програма на болниците. първите седем от тях днес бяха доставени във Военномедицинска академия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнал за пребит гражданин от български произход в Струмица
Сигнал за пребит гражданин от български произход в Струмица
Байдън отмени с указ ограниченията за частичната имиграция
Байдън отмени с указ ограниченията за частичната имиграция