НОВИНИ

Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини, категоричен е министър Ангелов

bnt avatar logo
от БНТ
10:57, 25.02.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Още
Слушай новината

„Астра Зенека“ е доставила едва една трета от договорените за страната ни ваксини. Компанията не изпълнява графика, който тя е обявила за доставка на ваксини в България. Това съобщи днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка и договорка от фирмата, която трябваше да достави Оксфордската ваксина. 117 000 дози пристигнаха на 22 февруари 2021 г. Това е с 333 000 дози по-малко от поетия ангажимент от фирмата за доставка през февруари. На 15 февруари бяхме информирани, че до края на месеца България предстои да получи две доставки от 87 000 и 54 000 дози. Разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези“, цитира числата министърът.

Спират „зелените коридори“ до пристигането на още ваксини

По думите му тези факти, доказват, че „Астра Зенека“ няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. „Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини“, посочи още здравният министър.

„Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет, който стои и чака. В рамките на два дни очаквахме ясни и точни отговори. Такива не получихме. Получихме само едно писмо, което беше разпространено от медиите, където се казва, че производството на ваксини е в процес с висока степен на техническа сложност“, допълни проф. Ангелов.

Министърът допълни, че в писмото се посочва още, че компанията неуморно полага усилия да се справи с предизвикателствата, че е възможно да има известни промени и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес и, че очакват да са в състояние да доставят ваксини на България.

Остро писмо на здравния министър до "Астра Зенека"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото за побоя над журналиста Слави Ангелов ще се гледа по общ ред
Делото за побоя над журналиста Слави Ангелов ще се гледа по общ ред
Гана е първата държава в света, която получи ваксини от ООН
Гана е първата държава в света, която получи ваксини от ООН