НОВИНИ

Отличие за координаторите по донорство от Велико Търново

bnt avatar logo
от БНТ
08:54, 25.02.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Директорът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" удостои с плакети лекарите, координирали първата донорска ситуация у нас за 2021 г. Тя беше реализирана в края на януари във Великотърновската болница. Тогава близките на 19-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, приемат той да стане донор, а по този начин други трима души, получиха шанс за нов живот.

19-годишният младеж изпада в мозъчна смърт вследствие на тежка черепно-мозъчна травма. Д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова имат най- тежката задача - да съобщят на близките и в същото време да поискат от тях да дарят.

"Без да се замислят се съгласиха. Изключително тежко ми беше на мен емоционално ми беше заради трагедията на тези хора и не само", признава д-р Маринова.

Шанс за живот получават двама мъже на 37 и 54 години, на които са трансплантирани бъбреците и 12-годишно момиче, на което е трансплантиран черен дроб. Така те получават своят шанс за живот, но други над 1000 нас остават в листата на чакащите.

"Винаги за бъбреци са били 700 до 800, около 100-150 са чакащите за сърце и черен дроб, около 1000 души има винаги които чакат за трансплантация", обяснява д-р Георги Деянов – изпълнителен директор ИА "Медицински надзор".

Донорството се е превърнало в лична кауза за д-р Маринова и д-р Лъчезарова. Така през последните години във Великотърновската болница успешно са реализирани 34 донорски ситуации, а 87 души получават шанс за нов живот.

"Това, от което имат нужда хората, е информация, достатъчно информация, поднесена по разбираем начин, тогава ни се доверяват", убедена е д-р Маринова.

Затова тя и д-р Лъчезарова преди няколко години започват сами да се срещат с деца и възрастни и да разясняват какво представлява донорството, с което идват и доверието на хората, когато се сблъскат с такава ситуация.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Модерна" пристигнаха у нас
12 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Модерна" пристигнаха у нас
Добрият пример: Жители на Господинци даряват хляб на съселяните си
Добрият пример: Жители на Господинци даряват хляб на съселяните си