НОВИНИ

Имунолог: До 8 месеца действа изграденият след ваксиниране имунитет

bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 25.02.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

Много трудно може да бъде доказано дали ваксинираните спират да бъдат разпространители и не смятам, че това е практическо важно. Това коментира в "Денят започва" имунологът доц. Велизар Шиваров.

Това, което е доказано, е че част от хората не развиват достатъчно силен имунен отговор и могат да се разболеят, тоест да бъдат разпространители, допълни той.

Доказано е още, че поне 8 месеца след първите две ваксини, действа изграденият имунитет, обясни имунологът. По думите му, смисълът на ваксинацията е тези, които останат възприемчиви, да не бъдат силно покосени от този вирус.

5 важни стъпки преди да се ваксинирате

Доц. Шиваров заяви, че създадените антитела след ваксиниране, макар и с намален афинитет, имат протекция срещу новите варианти на вируса, най-притеснителните от които са британският и африканският.

Колкото по-бързо, толкова по-добре - коментира относно протичането на масовата ваксинация имунологът.

От "Астра Зенека" просто нямат достатъчно доказателства за възрастовата група над 65 години, това е стриктно спазване на протокол, обясни доц. Шиваров относно опасенията, че тази ваксина не трябва да се прилага при възрастни хора.

Остро писмо на здравния министър до "Астра Зенека"

За първи път човечеството има възможност да познава толкова добре патоген и да предложи възможност за защита, обясни имунологът. Смятам, че ваксината е изключително постижение, допълни той.

Имунитет след една доза вероятно е възможен, въпросът е колко точно ще трае той, смята имунологът. Според него обаче, ефикасността при една доза ще намалее в дългосрочен план.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добрият пример: Жители на Господинци даряват хляб на съселяните си
Добрият пример: Жители на Господинци даряват хляб на съселяните си
Защо училищни психолози не одобриха законопроект за квалификация
Защо училищни психолози не одобриха законопроект за квалификация