НОВИНИ

От март отпада таксата за изхранване в детските градини в Петрич

bnt avatar logo
от БНТ
07:18, 25.02.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Децата в предучилищна възраст, посещаващи детски градини в община Петрич, ще бъдат освободени от такса за изхранване от март. Това стана ясно след решение на Общинския съвет. Това са около 630 деца на 5- и 6-годишна възраст. Част от средствата за таксите ще се компенсират от общинския бюджет.

Гергана Петкова има дете, посещаващо детска градина в Петрич. Казва, че това е едно голямо облекчение.

За мен лично е една голяма помощ, тъй като в момента сме в пандемия, много родители загубиха работата си и това е една помощ към семейния бюджет.

Причината за отсъствието на 70% от децата, които не посещават детски градини, е невъзможност родителите да плащат такси.

Родителите нямат добри доходи. Тази такса дава възможност всички деца да получат един равен шанс за подготовка за училище, да се социализират, да играят. Затова това решение изключително много подкрепя родителите, изключително много дава шанс на децата да се върнат в детската градина, обясни Мария Касабова, директор на Детска градина №2 "Звънче" – град Петрич.

Таксата за храна, която до момента са плащали родителите на деца в предучилищна възраст, е 1,80 лв на ден.

Решихме най-добре вече да спрем да делим децата, било то доходен критерии или брой деца в семейството, а чрез средствата, които общината получава под формата на приходи да поемем онази част, която не достига за целогодишното безплатно изхранване на децата. Това включва 4 хранения – закуска, подкрепителна закуска някъде около 10.00-10.30 ч., включва обяд, включва и следобедна закуска, тоест 4 хранения на ден, обяснява Нина Попова - директор дирекция "Образование, култура, социални дейности, спорт и туризъм" в Община Петрич.

От общината казаха още, че предстои и 4-годишните деца да попаднат в задължителна предучилищна подготовка, а когато това се случи, те също ще бъдат освободени от такса.

Гледайте още теми от "Денят започа"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо деца със Синдром на Даун остават без средства за рехабилитация
Защо деца със Синдром на Даун остават без средства за рехабилитация
600 деца от Силистренско се нуждаят от компютри, за да учат онлайн
600 деца от Силистренско се нуждаят от компютри, за да учат онлайн