Петиция против закриването на паралелки с изучаване на чужд език в Карлово

от БНТ
06:38, 25.02.2021
Чете се за: 03:37 мин.
Още
Слушай новината

Родители и ученици в Карлово организираха петиция против закриването на паралелките с изучаване на чужд език в СУ "Христо Проданов". Събирането на подписи продължава до края на седмицата, след което ще бъде внесена до министъра на образованието и науката и Регионалното управление по образованието в Пловдив.

Родителското настоятелство и Обществения съвет към училището посочиха, че паралелките с усилено изучаване на чужд език след 7-и клас са най-предпочитани от ученици с висок бал и те завършват с много високи резултати, което е предпоставка за бъдещата им реализация

Тук има много чужди фирми и други фирми, които работят предимно с Европа и света. За тях кадри, необходимост имаме точно от такива хора, които знаят чужди езици. Ние нямаме нужда от екскурзоводи в Карлово, ние нямаме тези необходимости, които ни се налагат от министерството и от Регионалната служба по образование. Не може по такъв начин, без да се пита общността, да се взимат такива решения, смята Лъчезар Бакърджиев, председател на Родителското настоятелство.

Ние се развиваме като индустриална община. Тук туризмът никога не е бил засегнат и те ни замазват очите с новите профили. За 5-годишния срок на обучение часовете намаляват с 500, обясни Христо Гилев, председател на Педагогически съвет към СУ "Христо Проданов".

Според ученици не всеки ще има финансови възможности да учи чужд език в най-близкия град, който е Пловдив.

От Обществения съвет казаха, че голяма част от родителите няма да могат да осигурят равен достъп на децата си до добро образование и това ще доведе до обезлюдяване на общината.

На територията на Община Карлово и на Община Сопот има 6 средни училища, до тази година 4 бяха професионални гимназии. Ние не сме втора категория хора, ние искаме равен достъп до добро образование на нашите деца, допълва Гилев.

Категорично зад желанието на учениците и родителите застана и местната власт. Тя изпрати декларация до министерството на образование и Регионалното управление.

За нашата община, която е 60-хилядна, е важно да има качествено изучаване на чужд език, защото то отваря допълнителни възможности на младите хора да се образоват, да кандидатства и част от тях да се върнат отново в нашия град и общината да работят. Освен това, нашият представител в областната комисия изрази нашето отрицателно становище за закриването на тези паралелки, обясни кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

В отговор до БНТ от министерството на образованието посочиха, че план-приемът в училищата се определя въз основа на обобщените заявки, които са обсъдени предварително на областни и на общински съвети и в паралелките по професии учениците ще получат същата подготовка по чуждия език, но с друг учебен план.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
600 деца от Силистренско се нуждаят от компютри, за да учат онлайн
600 деца от Силистренско се нуждаят от компютри, за да учат онлайн
Гугъл и Фейсбук ще трябва да плащат за новинарско съдържание в Австралия
Гугъл и Фейсбук ще трябва да плащат за новинарско съдържание в Австралия