НОВИНИ

Проучване: Ваксината на "Пфайзер" може да е ефективна и само при една доза

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:12, 25.02.2021 (обновена)
44717
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината

Оптимистични данни за ефекта от ваксината срещу COVID-19. Изследване посочва, че според първоначалните данни за реално приложение на ваксината на "Пфайзер", тя има 94% ефективност срещу симптомите на заразата и потенциално заболяване. Проучването е направено на база на масовата имунизация в Израел, където вече над 40% от населението е ваксинирано.

Първите "стъпки" на ваксината на "Пфайзер" засега са успешни. Според проучване, направено сред 600 хиляди ваксинирани с препарата по света, ваксината е ефективна в 94% от случаите, при това още при първа доза. 92% от имунизираните с две дози не са се заразили, същото важи и за 62% от получилите една инжекция. Между 2 и 3 седмици след първата ваксина, вероятността потенциално заразяване да има фатални последствия, намалява със 72%. Данните са най-вече на база масовата имунизация в Израел, където над 40% от населението вече е ваксинирано.

В известен смисъл бяхме изненадани от добрите резултати, защото в реалната среда се ваксинират всякакви хора - по-възрастни, някои от тях и болни. Очаквахме данните от клиничните изпитания да са по-добри от реалността, но се оказва, че ваксината е точно толкова ефективна на практика, колкото и по време на изпитанията, каза Ран Балсиер от медицински център "Клаит".

Препаратът на "Пфайзер" е дал еднакво добри резултати сред гражданите на Израел от различни възрасти, включително при хора над 70 години.

Проучването дава надежда и че само с една доза, хората могат да бъдат предпазени от заразата. Великобритания вече реши да въведе 12-седмична пауза между първата и втората ваксина, Франция също прилага подобна мярка, заради забавените доставки. Смята се, че докато има недостиг на ваксини, по-ефективно би било повече хора да получат първа доза, отколкото двойно по-малко, които да имат две ваксинации.

Според епидемиолози, въпреки положителните резултати в Израел, все още е твърде рано да се твърди, че пандемията е останала в миналото.

Когато има безопасна ваксина, която може да бъде използвана и при по-млади хора едва тогава ще можем да говорим за стаден имунитет и за край на пандемията, казва д-р Еран Копел.


Властите в Израел вече отмениха третото пълно затваряне в страната, а ваксинираните хора получиха специални привилегии, сред които право да пътуват и да посещават концерти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гугъл и Фейсбук ще трябва да плащат за новинарско съдържание в Австралия
Гугъл и Фейсбук ще трябва да плащат за новинарско съдържание в Австралия
Лидерите на ЕС ще обсъждат въвеждането на имунизационен сертификат
Лидерите на ЕС ще обсъждат въвеждането на имунизационен сертификат