Защо училищни психолози не одобриха законопроект за квалификация

от БНТ
08:24, 25.02.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти внесоха законопроект, който предвижда професията на психолозите да може да се упражнява само от квалифицирани специалисти, регистрирани от Съсловното дружество на психолозите в България. Добър ли е този законопроект? Темата в "Денят започва" коментираха психолозите Рени Велчева и Панайот Рандев.

По думите на Рени Велчева законопроектът има добри намерения, но реално не регулира дейността и не е ясно какви са стандартите за работа. Има изискване единствено за плащане на членски внос от абсолютно всички, които се задължават да членуват в Дружеството на психолозите.

Панайот Рандев подчерта, че България е единствената страна в ЕС, която няма такъв закон. Лобизъм от различни страни е причината до момента да няма закон. България има близо 14 000 дипломирани психолози, половината от които работят по специалността.

Академичните психолози са само 140, но въпреки това се опитват да наложат възгледа си, който е много различен от този на клиничните психолози, уточни той и допълни, че практическата работа с хора е доста сложна дейност и крайно различна от четенето на лекции, посочи той.

Рени Велчева беше категорична, че законопроектът трябва да бъде оттеглен и да бъде направен нов след широк дебат в самата гилдия, какъвто дебат не е иницииран. Редно е да се създаде закон, за да може професията да бъде държавно регулирана.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Имунолог: До 8 месеца действа изграденият след ваксиниране имунитет
Имунолог: До 8 месеца действа изграденият след ваксиниране имунитет
Първа панорамна снимка: Марс в 360 градуса
Първа панорамна снимка: Марс в 360 градуса