НОВИНИ

Депутатите приеха доклада за дейността на КПКОНПИ без дебати

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:12, 25.02.2021
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Депутатите приеха доклада за дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за изминалата година.

В документа се посочва, че в Комисията са получените 242 сигнала за конфликт на интереси, приетите решения са 373, като броят им е по-голям в сравнение с предходните години. Решенията с установен конфликт на интереси са 30.

Предявените искове пред трите инстанции на съдилищата в България са 690, като претенцията, която е отправила Комисията в полза на държавата е в размер на 3 милиарда и 507 милиона лева.

Докладът беше приет без дебат в пленарната зала.

"Трябва да се създаде много прозрачен, много публичен, но и много улеснен режим за деклариране. Това от една страна. От друга страна, по отношение на отнемането на имуществото трябва да има съвсем ясни гаранции, не за комисията, а за лицата, срещу които ние завеждаме искове за отнемане на имущество, че това ще става при пълно отчитане на тяхното имотно състояние и при пълно отчитане на разликата в приходи и разходи с тези ориентири, които вече ни дава трайната съдебна практика", заяви Цацаров.

На снимката: Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничават движението по пътя Калотина - София
Ограничават движението по пътя Калотина - София
Борисов: Ще поставя въпроса за ваксините пред ЕС, ние сме надлежни платци
Борисов: Ще поставя въпроса за ваксините пред ЕС, ние сме надлежни платци