НОВИНИ

Спират „зелените коридори“ до пристигането на още ваксини

bnt avatar logo
от БНТ
09:44, 25.02.2021
5783
Чете се за: 04:07 мин.
Още
Слушай новината

Временно ще бъдат преустановени зелените коридори за ваксинация, докато пристигнат нови количества ваксини. Това съобщи в началото на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка у нас здравният министър Костадин Ангелов. Надеждата е във ваксината на Джонсън и Янсен, допълни той.

Има тенденция за увеличаване на случаите на новозаболели. Но се увеличава и броят на ваксинираните, отчете проф. Ангелов. „Надбягваме се с вируса и ще видим кой ще финишира пръв“, посочи той.

За последното денонощие новите случаи са 1733. Направени са 12066 теста, положителни са 14%. Най-много са новите случаи в София - 464, следват област Пловдив със 139 и Бургас - с 94. Увеличава се и броят на хората, които се лекуват в болница - 4202, от които 369 са в интензивни отделения.

Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини, категоричен е министър Ангелов

„Неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка за доставянето на Оксфордската ваксина“, съобщи още здравният министър. Вчера стана ясно, че компанията няма да достави предварително договорените дози за страната ни в срок.

„Уважаеми представители на „Астра Зенека“, нямаме нужда от вашата учтивост и вежливост, имаме нужда от ваксини“, каза Костадин Ангелов.

„България няма нужда от учтивост“, категоричен е министърът и призова уговорките да се спазват.

Проф. Ангелов увери, че през последните дни се водят изключително сериозни разговори на различни нива с фирмата доставчик. „На ниво Министерство на здравеопазването, на ниво министър, заместник-министър, главни секретари, началници на кабинети, директори на дирекции, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, в абсолютно всички работни групи. В рамките на два дни очакваме реакция и вземане на решения от бордове, директори, европейски директори, които да вземат решение, че камионът за България ще тръгне“, увери той.

По заболеваемост през последните 14 дни България се нарежда на 22-о място в Европейския съюз и на 5-о място на Балканите. По смъртност сме на 14-о място в ЕС, обобщи данните главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

19 области в страната са в „червената зона“ по заболеваемост. 7 области са в „оранжева зона“ и само две – Видин и Търговище, остават в „жълтата зона“. За поредна седмица най-висока остава заболеваемостта в област Кюстендил, съобщи още доц. Кунчев.

ВМА и "Света Анна" спират временно ваксинацията заради липса на ваксини

Временно ще бъдат преустановени „зелените коридори“, докато не дойдат още дози ваксина, съобщи министър Ангелов.

„По данни на фирмата камионът тръгва в петък, очакваме го да дойде в събота. Ако тези 52 000 дози дойдат в събота, те ще бъдат преразпределени, независимо кога пристигнат. Днес дойдоха 12 000 дози на „Модерна“. Чакаме през март и ваксини на „Пфайзер“, така че очаквам нещата да се нагодят“, поясни той.

„Опашките за ваксини не са само в България, а ваксини няма, защото доставчиците не си изпълняват уговорките“, отбеляза министърът. Той увери, че няма притеснение за хората, ваксинирани с „Астра Зенека“. „Сега вторите дози ще дойдат, няма да има компрометиране на поставянето на втората доза“, категоричен беше проф. Ангелов.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4,3 по Рихтер разлюля Дубровник
4,3 по Рихтер разлюля Дубровник
Доц. Кайчев: В РС Македония се пишат нови учебници
Доц. Кайчев: В РС Македония се пишат нови учебници