НОВИНИ

Приходите от търговия в интернет влизат в данъчната декларация

На 8 март Националната агенция за приходите пуска предварително попълнената декларация, която може да бъде подадена по електронен път.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
14:55, 25.02.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

За първи път в предварително попълнените декларации ще бъдат заредени и данни за доходи от търговия в интернет.

За тях се очаква хората да направят преценка дали това е продажба на лични вещи по нетърговски начин, която няма никакви данъчни последици - нито задължение да се подава декларация, нито да се плаща. Или това представлява търговия в интернет, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров. Ако покупката се прави с цел препродажба, това означава и необходимост да се декларира в годишната декларация и да се плати данък в размер на 15%.

Хората, които продават мобилния си телефон, телевизора или ски обувките на децата си, не трябва да подават декларация и да плащат данък, стана ясно от думите на Бъчваров.

Хората обаче, които правят продажби в интернет, ще видят в предварително попълнената си декларация сбора от всички плащания, които са получили. За тях те ще трябва да платят данък.

Друга новост в данъчната декларация

НАП вече ще ни напомня, че може да дължим данък за продажба на МПС.

Ако сте притежавали кола по-малко от 12 месеца и сте я продали, ще платите данък върху разликата между цената, за която сте я купили, и цената, на която сте я продали.

Право избор ще имат хората, които са надвнесли данък. Те ще могат да получат надвнесената сума по банков път веднага, за целта трябва да посочат банкова сметка. Другата възможност е сумата да бъде използвана за погасяване на бъдещи задължения.

5% отстъпка от данъка за довнасяне ще получат хората, подали данъчна декларация до 31 март по интернет. Условието е да нямат задължения.

Към момента са подадени около 24 000 данъчни декларации. Онлайн декларации може да се подават с ПИК на НАП или с електронен подпис.

Срокът за подаване на годишната данъчна декларация тази година е по-дълъг.

Заради почивните дни около Великден декларации ще се приемат до 5 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: ЦСКА привлече Мено Кох
Официално: ЦСКА привлече Мено Кох
"Астра Зенека": Очакваме да доставим в България следващото количество ваксини два дни по-рано
"Астра Зенека": Очакваме да доставим в България следващото количество ваксини два дни по-рано