НОВИНИ

Уредите за измерване на вода, ток и парно стават дистанционни до 2027 г.

Николай Минков
от Николай Минков
11:18, 25.02.2021 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

Монтираните след 25 октомври миналата година водомери и топломери трябва да имат функцията за дистанционно отчитане, реши парламентът. Новите сгради пък трябва да са с ниска енергийна консумация, близка до нулевото потребление.

Крайният срок за пълно преминаване към дистанционен отчет на вода и парно е 2027 година, решиха депутатите. Ако преди този срок ни се наложи да подменим топломери и водомери зарази изтичане на годността им, то новите също ще трябва да са дистанционни. Парламентът реши още всяка нова или подлежаща на реновиране сграда от тази година задължително да се проектира с близко до нулевото енергийно потребление.

Ангел Калчев живее в тристаен апартамент в Русе. Отоплява се с парно. Изчислява, че за да подмени всички измервателни устройства, ще трябва да направи сериозна инвестиция.

"Вкъщи имам 4 радиатора, като всеки един има топломер и още четири щранга – два за студена и два за топла вода, което значи, че тези уреди при мен са 8. Това са малко под 800 лв. разход, който със сигурност ще се отрази зле на бюджета на семейството", казва Ангел.

Според вносителите на законопроекта чрез дистанционния отчет фактурите ще станат ежемесечни и ще отразяват реалното, а не прогнозното потребление.

До 2050 г. в България трябва да бъдат санирани 60% от жилищния и близо 17% от нежилищния фонд, предвижда националната стратегия за подпомагане обновяването на сградния фонд, част от Закона за енергийна ефективност.

Очаква се по този начин да бъдат спестявани над 7300 гигаватчаса енергия годишно, с което емисиите на парникови газове ще намалеят с над 3 млн. 270 хил. тона.

От левицата обвиниха управляващите, че прехвърлят цялата отговорност за енергийното обновяване върху частния сектор и предложиха всяка държавна организация да реновира 5% от разгърната площ на сградния си фонд всяка година, като за целта представи подробни планове, времеви разчети и нужното финансиране, което да залегне в годишните им бюджети.

"Няма как да подкрепяме една политика на държавата, която е едностранна, която не е балансирана, която не е свързана с това тя да изпълнява собствените си ангажименти", заяви Таско Ерменков от БСП.

Управляващите не се съгласиха.

"В Закона ясно е разписан ангажиментът както на общините, така и на държавните предприятия за поемането на ангажиментите и покриването на критериите по енергийната ефективност, както и разчетите в бюджетите на съответните организации за покриването на тези критерии", заяви Димитър Петров, председател на енергийната комисия в Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От днес може да пътуваме с електронен еднократен билет в София
От днес може да пътуваме с електронен еднократен билет в София
Реал (Мадрид) взе аванс в Бергамо, но Аталанта ще се бори до последно
Реал (Мадрид) взе аванс в Бергамо, но Аталанта ще се бори до последно