НОВИНИ

На 2 март ще станат ясни номерата, с които партиите и коалиците ще участват на изборите (ОБЗОР)

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:26, 25.02.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Политика
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Тегленето на жребия за номерата, с които партиите и коалициите ще участват в парламентарните избори ще бъде на 2 март, обявиха днес от ЦИК. Заради мерките за сигурност ще присъства само тесен кръг от хора, а тегленето ще се предава на живо по БНТ 2.

Жребият тази година ще бъде различен - с ограничен достъп на медиите, с по един представител на партия и по двама на коалиция.

"Ще се излъчва по БНТ2, сами разбирате поради здравната ситуация и пандемичната обстановка, тъй като струпване на много хора не е препоръчително", каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

По-голямата част от членовете на районите избирателни комисии вече са ваксинирани, тече и ваксинация на бъдещите членове на секционните комисии, казаха от ЦИК.

"Но тъй като това е децентрализирано, нямаме точна цифра. Идеята, с която изтеглихме по-рано назначаването на СИК, е именно тази, за да могат да бъдат ваксинирани с първа и втора доза", каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

По предварителни данни на ГРАО в България има 6 732 316 избиратели. Извън страната вече са подадени 48 477 заявления за гласуване. От тях огромната част - онлайн. Засега 10 хиляди са заявленията в Турция, 9300 във Великобритания, 6800 - в Германия и 4400 - в Испания.

"В момента имаме още достатъчно време, до 9-ти е датата, до която могат да се подават още такива заявления", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

ЦИК е приела решение, че с лични документи, чийто срок е изтекъл от 13 март 2020 до датата на изборите, ще може да се гласува. Гражданите могат да проверят къде ще гласуват на интернет страниците на ГРАО и ЦИК.

Окончателно - регистрирани са 23 партии и 8 коалиции, 8 партии не са получили регистрация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Танева: Няма напрежение в ГЕРБ
Десислава Танева: Няма напрежение в ГЕРБ
Фейсбук инвестира 1 милиард долара в новинарска индустрия
Фейсбук инвестира 1 милиард долара в новинарска индустрия