НОВИНИ

Лидерите на ЕС обсъждат доставките на ваксини и хода на имунизацията

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:17, 25.02.2021 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
Европа
Слушай новината

Лидерите на държавите от Европейския съюз заседават видео конферентно в момента. Теми на срещата са справянето с пандемията, доставките на ваксини и ходът на имунизацията. Очаква се те да разговарят и за сертификатите за ваксиниране, за въвеждането, на които настояват все повече държави в ЕС. Междувременно в Европейския парламент започна изслушването на шефовете на големите фармацевтични компании - производители на ваксини.

Критиките на евродепутатите бяха насочени най-вече срещу изпълнителният директор на "Астра Зенека" Паскал Сурио . Евродепутати от различни партии и различни държави се обърнаха много остро към него.

Паскал Сурио така и не можа да даде много състоятелен отговор защо се бавят доставките в Европа, а не се бавят доставките във Великобритания например. Неговото обяснение беше с технологични проблеми, свързани със самото производство на ваксините. Той обясни колко е труден процесът на производство, колко е трудно да бъдат обучавани кадри, които да произвеждат тези ваксини. Той подчерта също така, че британското правителство още в началото на миналата година се е договорило с Оксфорд за ваксината, която те заедно произведоха, така че доставките за Великобритания са били гарантирани много рано.

Изпълнителният директор на "Астра Зенека" Паскал Сурио обеща да работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, за да ускорят доставките за европейските държави.ю

“Както и вие, и аз, разбира се, съм разочарован, че веригата за доставки предназначена за ЕС не може да гарантира очакваните количества и това се отразява на количествата за държавите. Искам да ви уверя, че правим всичко по силите си да доставим 40 милиона дози за ЕС за първото
тримесечие на годината, което ще позволи ваксинирането на 10 процента от европейското население", каза изпълнителен директор на "Астра Зенека" Паскал Сурио.

Българският премиер Бойко Борисов ще засегне темата с доставките на ваксините, той ще отбележи също така, че здравната ни система е мобилизирана, това се казва в прессъобщение от Министерски съвет и че България действа предпазливо в отслабването на мерките. Друга сериозна тема ще бъдат сертификатите и днес преди тази среща австрийският канцлер Себастиан Курц настоя за въвеждането на единни европейски сертификати за ваксиниране, както той ги нарече "зелени паспорти". На миналата среща през януари европейските лидери не можаха да постигнат съгласие по тази тема.

Председателят на ЕП Давид Сасоли поиска повече правомощия за ЕС за справяне с бъдещи здравни кризи.

"На ЕС трябва да бъдат делегирани повече права, за имаме истинска обща политика в областта на общественото здраве. Как иначе ще можеш да се защитим от следваща пандемия или криза? Трябва да сме сигурни, че ЕС има правомощията да действа. Сега е времето да направим това. Ако това означава промяна в договорите на ЕС, това не би трябвало да е табу", каза председателят на ЕП Давид Сасоли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София Филм Фест се готви за юбилейно издание
София Филм Фест се готви за юбилейно издание
Стотици обяви за набиране на персонал, в Пловдив най-търсени са готвачите
Стотици обяви за набиране на персонал, в Пловдив най-търсени са готвачите