НОВИНИ

София Филм Фест се готви за юбилейно издание

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
18:30, 25.02.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

София Филм Фест се готви за юбилейното си 25-о издание. Най-големият български кинофорум ще се представи в две части - същинска и специална. От феста ще спазят традицията и на 11 март започват срещите в киносалоните, както и онлайн. А за юбилея подготвят специално издание за средата на септември.

Това е фестивалът - щом го виждаш, има го! Така ни посреща новото филмово предизвикателство - юбилейно и със специална програма - с над 130 филма в киносалоните и още 70 - онлайн.

"Сложихме България чрез този фестивал на голямата фестивална карта на света. И сега с достойнство ще посрещнем всички, които обичат киното, всички наши верни почитатели, партньори, приятели", заяви Стефан Китанов, директор на София Филм Фест.

Международно жури с председател Теодор Ушев ще определи носителя на голямата награда в международния конкурс. Сериозна тази година е и Балканската програма. А сред най-очакваните ретроспективи от киноманите е тази на датския майстор на киноразказа - Томас Винтерберг На 25 -ия си рожден ден фестивалът се обръща навътре, към себе си. Със специална селекция, посветена на майсторите на киното, които уважиха българския екран през този четвърт век.

"Ние предлагаме една уникална подборка на 25 филма на 25 носители на наградата на София - повечето от тях ще имат лично представяне с видеообръщение - Питър Грийнауей е първият носител на Наградата на София през 2005 година, ще бъде представен с "Айзенщайн Мексико", допълни Стефан Китанов.

Шедьоври на Кшищоф Зануси, Данис Танович, Вим Вендерс са сред юбилейните изненади, повечето от които са дигитално възстановени. Тери Гилиъм ще направи онлайн мастър клас, а за зрителите е подготвено излъчване на шедьовъра „Бразилия".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейсбук инвестира 1 милиард долара в новинарска индустрия
Фейсбук инвестира 1 милиард долара в новинарска индустрия
Лидерите на ЕС обсъждат доставките на ваксини и хода на имунизацията
Лидерите на ЕС обсъждат доставките на ваксини и хода на имунизацията