НОВИНИ

Туроператорите с призив за помощ от държавата

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:35, 25.02.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Докато ресторантьорите се чудят дали ще успеят да посрещнат новите клиенти, туроператорите се чудят как да се разплатят със старите. От бранша поискаха помощ от държавата в размер на 69 милиона лева, защото иначе няма да могат да върнат парите за предплатените и отменени пътувания.

Причината е, че от 13-и март започват първите падежи за възстановяване на средства, а България е единствната страна без гаранционен фонд.

От обединение "Бъдеще за туризма" поискаха помощ от държавата в размер на 69 милиона лева, за да могат да спазят ангажиментите към клиентите си. На дневен ред са и изискванията, които ще са необходими при пътуване занапред.

Отпуснатите досега 51 милиона лева в помощ на туроператорите не са достатъчни, смятат от обединение "Бъдеще за туризма". Те са готови да върнат сумата чрез вноски в Гаранционния фонд за срок от 3-4 години.

"Парите, които клиентите са превели към нас ние сме превели към партньори, а в същия момент тези партньори са в същата ситуация и не могат да ги възстановят. Те казват ще ги ползвате за в бъдеще, но нас закона ни задължава да ги възстановим в 14-дневен срок и ние сме между чука и наковалнята, между клиента и нашия партньор. Един фонд за гарантиране на пътуванията оправя именно тази ситуация", заяви Димитър Балтов от обединение "Бъдеще за туризма".

В момента България има застраховка "Туроператорска отговорност", но таванът е 1 милион и 400 хиляди лева, а оборотите на фирмите са в пъти по-високи. Освен това застрахователите отказват до покриват ваучери.

"Около 320 000 души са засегнати от анулирани пътувания заради COVID ситуацията. Те са с ваучери, чакат да им бъдат възстановени парите или да пътуват", допълни Димитър Балтов.

Пътуванията обаче не са сигурни и зависят и от директивите и на другите страни. Така, ако чакате да пътувате с автобус до Истанбул например и за 3-дневна екскурзия сте платили 250 лева, ще трябва да извадите още толкова за PCR тестове.

"Това беше моето искане вчера, на срещата с Министерството на здравеопазването, за български граждани, поне тези които са ваксинирани, да отпадне PCR, защото сумата не е никак малка и дано отпадне", добави Павлина Илиева от обединение "Бъдеще за туризма".

Туристическите организации се надяват за в бъдеще да може да се пътува без PCR тест и с ваксинационен паспорт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи концерт с публика в Израел след облекчаване на мерките
Първи концерт с публика в Израел след облекчаване на мерките
Български творци ще получат 350 и 500 лева финансова подкрепа за срок от 3 години
Български творци ще получат 350 и 500 лева финансова подкрепа за срок от 3 години