НОВИНИ

Израел облекчава мерките срещу COVID-19, половината население е ваксинирано

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:20, 21.02.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Израел облекчава мерките срещу коронавирус, след като близо половината население на страната е получило поне една доза ваксина срещу COVID-19.

Страната с най-много ваксинирани хора в света премахва плавно строгите ограничения, които не допускаха гражданите да излизат по-далеч от хиляда метра от домовете си и то за да си набавят най-необходимите стоки. От днес магазини, библиотеки и музеи в Израел започват да работят, но пак трябва да се спазва социална дистанция и да се носят маски. Редица обекти, включително фитнес зали, хотели и синагоги изискват от посетителите сертификат за ваксиниране. Самата ваксинация обаче остава доброволна, разказа за "По света и у нас" сънародничката ни Милена Рангелова, която от години живее в Тел Авив.

Израел сваля ограниченията за ваксинирани и преболедували COVID-19

"От днес наблюдавам, че много от кафенетата и ресторантите вече се готвят да отварят. Садят цветя, чистят, изкарват столчетата. Така че животът малко по малко се връща. И най-радостното е новината, че може би от другата седмица започват да отварят кината и театрите. Аз например получавам на ден по 4-5 есемеса къде, на кое място, от колко часа мога да се ваксинирам и е препоръчително да го направя. Вижте, хората, работещи в технологиите, във военната промишленост, което е гръбнакът на икономиката на Израел, те откакто съществува този вирус не са спирали да работят. Те работят от вкъщи. Но другата икономика на Израел, по-могъщата е туризмът с хотели, ресторанти, кафенета, изложби. И хората осъзнават, че за да се върнат там на работа, всеки го знае - трябва да се ваксинират. Това е като работещите в болниците. Защото на такива места общуваш с хора", разказа Милена Рангелова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теч на газ от цистерна в Русе, бързата реакция на пожарната предотврати големи щети
Теч на газ от цистерна в Русе, бързата реакция на пожарната предотврати големи щети
Втори ден на масова ваксинация, от утре се включват и личните лекари (ОБЗОР)
Втори ден на масова ваксинация, от утре се включват и личните лекари (ОБЗОР)