НОВИНИ

Протест срещу опасни кабели в увеселителен парк в столичната градинка "Света Троица"

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
13:16, 21.02.2021
Чете се за: 03:20 мин.
Регионални
Слушай новината

Граждани протестираха срещу опасен увеселителен парк в градинката "Света Троица". Според тях кабелите, които захранват съоръженията в атракциона, са необезопасени и могат да пострадат деца. Собственикът на увеселителния парк твърди, че има всички документи от Столичната община за работата си. Според кмета на район "Илинден" обаче паркът нямал разрешение за външно електрозахранване. Съставен бил акт за нарушението, който по-късно бил отменен от съда.

Атракционът за деца се появява в бившoто езеро на градинката "Света Троица" преди година. Съоръженията тук са с външно електрозахранване. А според жители на квартала има кабели с нарушена цялост.

"Кабели има навсякъде по земята, кабели има върху металните конструкции на шатрите и е изключително опасен. Започнали са да се цепят, при един дъжд стават много проводими, проблемът е, че когато играят деца също може да се хване за тръбата и после да търсим пак виновния", каза Георги Пейчев, жител на квартала.

"Откакто го има моите деца не могат да дойдат тук, мен ме е страх като родител, аз съм с две дечица, тук има навсякъде тръби, токове отвсякъде, стърчат кабели, аз съм изключително притеснена, не искам да се случи някакъв инцидент", Димитринка Тафраджиева.

Собственикът на атракциона обаче твърди, че има всички разрешения от Столичната община за своята дейност и е изряден.

"Всичко, което е изпълнено, е по проект, който е одобрен от НАК, главният архитект на София. Имали сме проверки от общината, всичко си е изпълнено както трябва, ако нещо има, което не е да кажат, да напишат, веднага го изпълнявам, просто тия играчки няма как да няма кабел, той е защитен, италианско гофре, което струва колкото кабела, не сме направили нищо, което е незаконно и не е както трябва", посочи Делян Петков, собственик на лунапарка.

Според кмета на район "Илинден" обаче след сигнали на граждани проверка установила, че лунапаркът работи без разрешение за външно електрозахранване.

"Съставихме констативен протокол, изпратихме го до ДНСК. ДНСК съставиха акт на фирмата, след което той беше обжалван и падна в съда, след което е разрешено да бъдат поставени тези съоръжения", каза Иван Божилов, кмет на район "Илинден".

Хората настояват лунапаркът да бъде премахнат. Кметът обеща да направи всичко възможно договорът със собственика да бъде прекратен. И се надява това да се случи в най-скоро време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъжд от самолетни отломки полетя над Денвър
Дъжд от самолетни отломки полетя над Денвър
Алберт Попов 18-ти след първия манш в слалома на Световното
Алберт Попов 18-ти след първия манш в слалома на Световното