НОВИНИ

Защо бременните жени не трябва да се ваксинират срещу COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
18:31, 21.02.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

Бременните жени не трябва да се ваксинират срещу COVID-19. Това препоръчва Експертният съвет по Акушерство и гинекология към Министерството на здравеопазването у нас.

Причината е, че няма достатъчно проучвания как ваксината ще се отрази на майката и бебето.

Доника Марчева с нетърпение очаква раждането на второто си дете. Признава, че се страхува от вируса, затова е направила всичко необходимо да се предпази от него.

“Всъщност не беше никак приятно, защото си ограничавахме контактите по този начин и аз, и детето ми, и цялото семейство", казва Доника.

Тя е убедена, че ще се ваксинира, но едва след като роди.

“Това, което ме спира да си направя в момента е, че няма препоръка да се слагат все още на бременни, няма достатъчно проучвания", допълва Доника.

Д-р Максим Яков, проследил бременност на Доника, е убеден, че бъдещите майки не са изложени на по-висок риск от усложнения, ако се заразят с коронавируса.

"Ние имахме доста жени тук, от които няколко го бяха прекарали като болест – преживяха го! И доста повече, които ги открихме случайно – нямаха оплаквания и си родиха живи и здрави деца", каза д-р Максим Яков.

Той съветва всяка бъдеща майка първо да обсъди с лекар желанието си да се имунизира.

“Би трябвало да изчакаме ваксинациите, които вървят в Израел сега, в Щатите правят много голямо проучване, англичаните също правят на бременни жени, но най-вероятно ще се окаже, че могат да си ги правят и те”, допълва д-р Яков.

Експертите препоръчват жените, които планират бременност, да не се ваксинират поне 6
месеца преди настъпването на бременността. При пациентки с автоимунни заболявания са необходими консултации с медицинските специалисти, които контролират заболяването.

Къде може да се ваксинирате

Автор: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Льов остава начело на "Бундестима" и при провал на Евро 2020
Льов остава начело на "Бундестима" и при провал на Евро 2020
Славия изравни на 10 от Берое в края
Славия изравни на 10 от Берое в края