Емил Димитров: През последните две години най-малко бетон е изливан по Черноморието

от БНТ
19:35, 02.03.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Проблемът с предназначението на пясъчните дюни при р. Камчия са от 2001 г., 2004, после от 2015, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров в "Още от деня".

"В момента ние пуснахме една заповед, в която установихме нещата такива, каквито са във времето, но понеже един ден е имало на сайта някакъв срив, появили са се други страници, решихме да я пуснем отначало", поясни екоминистърът.

И беше категоричен, че предназначението не е променяно, всичко, каквото се е случвало там, се е случвало 2001- 2004 г. и 2015 г.

По въпроса за презастрояването на Черноморието Емил Димитров подчерта, че през последните две години най-малко бетон е слаган там по простата причина, че имаше коронавирус и не се строеше.

"Но аз съм министърът, който може да каже, че по мое време има най-малко бетон на морето", заяви Димитров.

Подпорната стена при Алепу беше построена преди 5 години, прокуратурата прави всичко, каквото е преценила, че трябва да прави, случаят ще отиде в съда и той ще прецени кой е крив и кой прав, коментира случая Алепу Димитров.

"Те искат от мен друго - да отида и да кажа: Спираме Алепу! Защото министърът на екологията има огромни правомощия, ако злоупотреби с тях, може много големи бели да направи", отбеляза той.

Протестиращите искат от екоминистъра изцяло строителството по Черноморието. Според министъра, ако това се е осъществи, разруши се всичко до три километра от брега, ще бъде съден.

Защитената зона Камчийски пясъци е такава, каквато е описана през 2001 г., заяви Емил Димитров.

"Там, където е забранено, никой не може да пристъпи, но да ме карате сега от 30-40 години назад... Защо го правят сега, преди изборите. Всичко е политика", реагира той.

И подчерта, че една година обира негативите, въпреки че са решили редица сериозни проблеми.

Като министър е създал регистър на водите, който е публичен, може да се види в сайта на министерството. Данни са налични за цялата страна. В момента всички питейни язовири са пълни на 74.3%. От 10 дни публикуват бюлетин за въздуха, който също е общо достъпен.

"Ние не си позволяваме да манипулираме или крием данни", категоричен беше екоминистърът.

Какво още каза Емил Димитров вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Стево Пендаровски с критика към президента Румен Радев
Стево Пендаровски с критика към президента Румен Радев
Бъдете с празничната програма на БНТ на Трети март
Бъдете с празничната програма на БНТ на Трети март