НОВИНИ

Рязък скок на новозаразените над 2500 новорегистрирани за ден

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:49, 02.03.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Рязък скок на новозаразени с COVID-19! Само за денонощие новите случаи са 2 588, което означава, че 16% са дали положителни проби. За последно толкова голям брой нови случаи, са отчетени през декември.

Три четвърти от България вече е в тревожната червена КОВИД зона - над 120 души на 100 хиляди население. Единствено Търговище засега остава в жълтата зона.

Във Враца, Плевен и Кюстендил заразените са над 400 на 100 000. В София и Бургас - 362.

В Кюстендл заболелите вече са почти 500 на 100 000 души. Над 50% от леглата за ковид пациенти в трите болници в областта са заети.

"Стараем се по-здравите, които е възмжоно да бъдат изписани, за да имаме деноношно легла да не се случи да не можем да приемем болен, който има нужда от боилично лечение", обясни д-р Алескандър Величков - директор на МБАЛ Кюстендил.

Болницата има готовност да разкрие допълнителни легла при необходимост. Причина за големия брой заразени в областта е циркулацията на биранткаия вариант.

"Предимно в семейства, на месторабота. Близки, пзнати хора, които контактуват. Такова заразяване, каквот не сме имали рпез миналата година", каза д-р Алескандър Величков.

До 7 март в област Кюстендил носенето на маски е задължително и на открито, в заведенията обаче - маските падат.

В област Враца заразенитве са 404 на 100 000 души. Почти полвината легла за ковид пациенти са заети. Ръстът на заразените не тревожи хората.

"Спазваме всички противоепидемични мерки. Не се притеснявам.
спазваме всички противоепидемични мерки. Виждам, че навън има много хора, времето се оправя и се надявам с хубавото време да настъпят и по-добри времена", каза Десислава Николова - управител на заведение.

Въпреки големия брой заразени, допълнителни мерки в област Враца няма. В София заразените са 362 на 100 000 души. Шефът на здравната инспецкия е разпоредил болниците да увеличат леглата за ковид пациенти.

"50% работят големите болници, а тьзи, които са за специализирани лечебни заведения са с изградени ковид зони, за да могат да реагират на място", заяви д-р Мария Чорвеба - СРЗИ.

В пета градска болница има 105 легла за ковид пациенти 65 вече са заети.

"Постепенно, плавно се увеличават пациентите, котио трябва да се приемат с ковид 19. И към настояпия момент няма напрежение", каза д-р Борил Петров - директор на V МБАЛ, София.

"Колегите са подготвени. Ние сме подготвени. В рамките една гоидна се научихмме. На този етап няма решение за промяна на мерките", каза д-р Мария Чорвеба - СРЗИ.

Решение за ропкмяна на мерките могат да вземат общнския щаб или здравният министър. По данни на Сточлината здранв инспоекция в мометна под карантина са 3500 ученици и деца от детските градини.

Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опълченецът, който надхитри смъртта: Историята на Лальо Григоров от Шипка
Опълченецът, който надхитри смъртта: Историята на Лальо Григоров от Шипка
Преобразен ЦСКА победи Черно море и е на 1/4-финал за Купата
Преобразен ЦСКА победи Черно море и е на 1/4-финал за Купата