НОВИНИ

Ново затягане на COVID мерките на локално ниво (ОБОБЩЕНИЕ)

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:16, 10.03.2021
Чете се за: 06:52 мин.
Здраве
Слушай новината

Ново затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса в някои градове заради увеличаващия се брой заразени.

В 24 области в страната те са над 120 на 100 000 души. За едно денонощие новите случаи с коронавирус са 3502, тоест над 20% са положителни.

Ситуацията днес напомня много на тази през ноември миналата година. Повишен брой заразени на 100 000 и голям брой хоспитализирани. Това доведе и до нови мерки, но на локално ниво - само на местата с висока заболеваемост.

Ограничение за учениците и за ресторантите. На някои места затварят и моловете, кината и театрите.

В столицата започват засилени проверки за спазването на противоепидемичните мерки в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт.

От софийския щаб препоръчват на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където това е възможно.

Онлайн обучение за учениците от 5- идо 12-и клас, затваряне на молове, фитнеси, кина и театри в Плевен. Маските стават задължителни на открито при струпване на много хора. Мярката не важи за улиците и парковете.

"Взехме решение да се увеличат броя леглата в лечебните заведения за болнична помощ, предназначени за лечение на COVID пациенти от 15 на 20%. Продължава забраната за свиждания в лечебните заведения за болнична помощ, както и заведенията от социален и резидентен тип,
както и домовете за стари хора и хосписите", каза директорът на РЗИ-Плевен д-р Илиян Минчев.

Причината за затягане на мерките е нарастването на броя на заразените в Плевен.

Ситуацията в област Кюстендил остава тежка. Капацитета на COVID отделенията в трите болници е запълнен на 50%. Нови мерки засега не се предвиждат. Ресторантите и нощните заведения остават отворени, както и спортните и фитнес зали. Вероятно утре кризисният щаб ще излезе с решение дали учениците от 5-и до 12-и клас да преминат онлайн. А броят на заразените учители и ученици непрекъснато расте, съобщиха от Регионалното управление по образованието.

Заради усложнената ситуация ограничения от петък ще има и в София. До 26 март и в столицата учениците от 5 до 12 клас ще учат онлайн.

"Аз не мога да разбера как всичко в тази държава може да работи по един или друг начин, а само децата са проблем. Още от началото на пандемията те са най-големият проблем", каза родителят Виктория Кованова.

Ограничения и за заведенията от петък в продължение на две седмици ще работят с час по-малко. От бранша са против въвеждане на нови мерки, както и срещу ново затваряне на ресторантите.

"Работим с намалено работно време до 23.00 часа, знаете, което значи 22.30 даване на сметки, което значи 22.00 ч. последни поръчки и работим при 50% капацитет на 100% разходи", каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. В столицата чувствително се увеличава натискът към здравната система.

"Продължава работата в кабинетите в общинските ДКЦ-та или бивши поликлиники, които да позволят на хората, които са със съмнения или по-леки симптоми да посещават, да получават медицинска помощ, да правят своите тестове без да натоварват допълнително лечебните заведения", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

337 на 100 000 достигна броят на заразените и в област Благоевград. Така се нарежда на 12-о място сред 16-те най-засегнати от коронавируса.

За две седмици затварят моловете, кината и фитнесите. Ново затваряне на търговските центрове в страната обаче ще доведе до пагубни последствия за заетите 150 000 души, предупреждават от бранша.

"Най-важното, което можем да констатираме, е, че в момента има области в държавата, където има високо повишение на разпространение на вируса, където изобщо не съществуват търговски центрове, което ясно показва, че търговските центрове не са причина за разпространение на коронавируса. Ние спазваме абсолютно всички епидемични мерки", каза предсе4дателят на Българската асоциация на ритейл центровете Манол Гогайджиев.

Ограниченията за учениците и ресторантите важат и в Благоевград.

"Учениците от първи до четвърти клас продължават да ходят присъствено, същото важи и за децата от детските ясли, детските градини като там много внимателно наблюдаваме и следим процеса и ако има драстичен скок на заболелите деца и учители от тези заведения същите мерки ще бъдат приложени за тях, колкото и да е дискомфортно за родителите", каза директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов.

Според здравният министър Костадин Ангелов локалният принцип за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки за момента е най-уместен, заради различната заболеваемост.

"Ако се вземат мерки на национално ниво, към настоящия етап няма да има тази справедливост, която искаме да получат навсякъде в страната", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че толкова либерални мерки като в България няма никъде на друго място.

"Това, че сме разрешили по-свободен начин на живот – нормален начин на живот, не означава, че не трябва да се пазим, да внимаваме, да не носим маските или че не трябва да се събираме на големи групи от хора“, каза министър-председателят Бойко Борисов.

Борисов съобщи още, че до месец срещу коронавируса ще бъдат ваксинирани и най-уязвимите групи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разходка с рикша в Русе: Историята на един пътешественик, обиколил цяла Европа
Разходка с рикша в Русе: Историята на един пътешественик, обиколил цяла Европа
Само "Астра Зенека" засега за записаните онлайн за ваксина
Само "Астра Зенека" засега за записаните онлайн за ваксина