НОВИНИ

Само "Астра Зенека" засега за записаните онлайн за ваксина

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:53, 10.03.2021 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
Здраве
Слушай новината

70 000 души са се записали за ваксинация през електронния регистър.

От утре започва и самата имунизация. 335 пункта в страната ще осигуряват т.нар. електронни зелени коридори. Засега ваксинацията ще се извършва само с "Астра Зенека".

Много въпроси сред желаещите да се ваксинират предизвиква електронният регистър преди утрешния официален старт на зелените коридори.

Здравните власти призоваха за разбиране поне в началото и обещаха утре да няма опашки. Засега е ясно, че хората, които са избрали РНК ваксина ще трябва да почакат, това са повече от половината хора. Те ще се наложи да се запишат отново в системата и така на практика ще загубят реда си.

Един от първите, който успява да запази час за 11 март, е Росен Белов - ваксината ще е за 76-годишната му майка, която е с онкологично заболяване. Лекуващите ѝ лекари препоръчват РНК ваксина и затова те избират именно нея.

Днес обаче Росен получава обаждане от "Пирогов" - в пункта ще е налична единствено ваксината на "Астра Зенека".

"Казахме, че с "Астра" не желаем да бъде ваксинирана и поискахме друга дата за РНК. Оттам ни казаха, че регистрацията автоматично се изтрива и трябва да направим нова регистрация", каза Росен Белов.

Всички дати обаче в момента са заети. Първата възможност да опита да запише час е на 1 април.

"Реално не се запазва реда и при наличие на РНК да бъдеш ваксиниран, а се губи редът и се записваш в края на опашката. Чувствам се не само подведен, аз съм наистина и много ядосан и притеснен", каза Росен Белов.

Според здравното министерство изборът на ваксина, който позволява системата, не означава, че на този ден ще има точно тази ваксина във вашия пункт.

"Това, че са заявили предпочитание към ваксина, не означава, че ние сме казали, че тези предпочитания ще са обвързани с налични дози ваксини точно от този конкретен вид ваксина", каза заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Най-голям процент от записалите се са пожелали именно РНК ваксина. Според директора на столичната здравна инспекция в понеделник се очаква доставка на "Пфайзер" и тя ще се пренасочи и към зелените коридори.

"Така че, ако хората, които имат желание, могат сега с "Астра", а тези, които искат "Пфайзер", да изчакат до следващата седмица", каза директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.

Д-р Павлова от Варна казва, че едва от вчера има достъп до системата и вече е открила доста нередности - сбъркани са адресът на пункта и работното време, даден е личният ѝ телефон.

Освен това не е получила нужните ѝ ваксини за утре.

"Има много грешки във функционирането на самата система, които създават напрежение и даже бих казала хаос. За реваксинация за един час са записани по 7-8 пациента, няма лошо, ние успяваме, но не може за първа игла да се дават само по 5-6 човека на ден. За утре аз имам записани пациенти, но днес от РЗИ-Варна не получихме нито един флакон за утрешния ден", каза управителят на ДКЦ V Варна "Св. Екатерина" д-р Галинка Павлова.

Създадена е организация да няма неизползвани ваксини - ако има отказали се, дозите ще се пренасочват към други желаещи от фазите.

"Не мога да ви обещая, че утре, на 11ти, всичко ще е прекрасно и наред навсякъде. Винаги в началото може да има проблем, това са неща, които в нормална среда се внедряват за години и месеци наред", каза заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Възможните дати за избор в регистъра са за три седмици напред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново затягане на COVID мерките на локално ниво (ОБОБЩЕНИЕ)
Ново затягане на COVID мерките на локално ниво (ОБОБЩЕНИЕ)
Посланик Бъчварова: Паметта за спасяването на българските евреи е запазена
Посланик Бъчварова: Паметта за спасяването на българските евреи е запазена