НОВИНИ

О, Канада!*

Александър Митев
от Александър Митев
13:07, 02.01.2021
5556
Чете се за: 04:10 мин.
Култура
канада
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Като чуе „Канада“ всеки си представя нещо различно. За някои най-популярното нещо е канадската борба, за гастрономите - кленовият сироп, за трети – хокеят на лед, Дрейк и т.н. Преди броени месеци обаче се случи нещо, което промени представите...

Всичко през 2020-а беше странно и различно. Такива бяха и най-престижните телевизионни награди „Еми“. 72-ото издание нямаше публика, а създателите на най-добрата ТВ продукция стояха вкъщи пред мобилните си устройства. Те се надяваха доставените по-рано странни кутии да се отворят в точния момент и да съдържат златна статуетка с крилца, вдигнала високо атом.

Случи се обаче нещо още по-странно. Шоуто започна с награда за не особено популярната канадска продукция „Шитс крийк“ (нещо като „поточето на Шит“). Тъй като заглавието звучи като онази думичка, забранена за казване в ефир, при всяко произнасяне на името на сериала ABC бяха принудени да изписват „Schitt’s creek“, за да си спестят глоба. И така започна едно безкрайно изписване.

Снимка: CBC

Скромният откъм бюджет сериал подобри всички рекорди за комедия като спечели цели 9 награди. Още по-впечатляващо беше, че взе всичките 7 основни категории, което не се бе случвало никога досега.

В големия успех обаче няма нищо случайно. За ценителите на телевизионната комедия Канада отдавна е специално място. Това е родината на плеяда от не особено известни култови заглавия като „Trailer Park Boys“, “Kim's Convenience” и „Letterkenny“.

Общото между всичките тези заглавия са истерично забавните диалози и героите, в които се влюбваш завинаги, въпреки всичките им недостатъци. Канада показа как може да се прави качествена телевизия с малко пари. Бюджетът е разпределен за скромния брой актьори, а за снимки на локации и декори сякаш не е даден нито цент.

Друго общо нещо е, че въпросните сериали досега не бяха особено популярни, тъй като се излъчваха по малки телевизионни канали в САЩ и докосваха изключително скромна аудитория. Възходът на стрийминг услугите обаче доведе до Ренесанс на канадските продукции и до сензационния успех на „Шитс крийк“.

Тук е моментът да направим безсрамна реклама на един малко по-стар сериал, който от 6 януари (сряда) БНТ започва да излъчва всеки следобед от 14.00 ч. „Законът на Дойл“ е комедийна драма, която разказва за приключенията на двама частни детективи (баща и син) в канадското градче Сейнт Джонс.

Снимка: CBC

Двамата нямат проблем да преминават границата на закона, стига бизнесът да върви добре. Главната роля се играе от популярния в Канада Алан Хоуко, който е също главен сценарист, продуцент и дори режисьор на един от епизодите.

В шестте сезона на шоуто участие имат почти всички звезди на канадската телевизия и дори се налага да се заемат австралийци като Ръсел Кроу. „Законът на Дойл“ има доста по-малко награди от „Шитс крийк“, но пък е 100% канадски.

* “О, Канада“ е името на химна на страната и единствената повтаряща се част в английската и френската версии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поветкин иска реванш от Владимир Кличко
Поветкин иска реванш от Владимир Кличко
Венгер готов да поеме отново Арсенал
Венгер готов да поеме отново Арсенал